Linkovi

Tajne drevne rimske kozmetike (5/11/04) - 2004-11-05


Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Bristola uspjeli su replicirati starorimsku kremu za lice na temelju formule stare gotovo dvije tisuće godine, zahvaljujući posudici otkrivenoj tijekom arheološkog iskapanja u Lodnonu.

Drevni kozmetički pripravak stare su Rimljanke koristile kao tekući puder. Analiza kreme pokazala je da se sastojala od rafinirane životinjske masti, škroba i kositra. Nanesena na lice, krema je ostavljala sloj glatkog pudarstog bjelila. "Bjelilo za lice bilo je vrlo u modi u starom Rimu, a boju mu je obično davao neki spoj olova," objašnjava profesor Richard Evershed sa Sveučilišta Bristola.

Britanski su znanstvenici pronašli posudicu s kremom, promjera šest centimetara, posve neoštećenu, pod dubokim slojem blata na mjestu gdje se nekada nalazio starorimski hram. Profesor Evershed kazao je da je analiza pokazala da je krema sadržavala oko 40 posto životinjske masti, pomiješane s 40 posto škroba i kositra. "Bila je to prilično komplicirana smjesa," kazao je profesor Evershed, dodajući: "Stari Rimljani možda nisu shvaćali kemiju, ali su znali što rade."

Znanstvenici su nakon ovog otkrića uspjeli replicirati drevnu kremu, pomiješavši moderne sastojka – mast, kositreni oksid i škrob. Kasnije je ekipa znanstvenika zaključila s odobravanjem da, se krema kada se nanese na lice u početku čini prilično masna, ali da zatim ubrzo razvija sloj bijelog pudera. "Ova drevna kozmetička metoda ne razlikuje se bitnije od moderne kozmetike," zaključio je prof. Evershed.

XS
SM
MD
LG