Linkovi

Meron danas u posjetu Hrvatskoj (4/11/04) - 2004-11-04


Predsjednik haaškog Tribunala za ratne zločine stiže u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Što je sve na dnevnom redu u odnosima Zagreba i Haaga?

Predsjednik haaškog Tribunala za ratne zločine sudac Theodor Meron stiže danas u dvodnevni, prvi službeni posjet Hrvatskoj. Na rasporedu su kontakti s najvišim državnim dužnosnicima kao i s predstavicima pravosuđa. Što se tema razgovora tiče, naglasak će se staviti na suradnju Zagreba s Haagom, strategiju postepenog zatvaranja haaškog kaznenog suda i na predaju nekih slučajeva na obradu domaćem pravosuđu. Izravan susret predsjednika Tribunala s operativcima koji bi sutradan trebali preuzeti neka suđenja temeljem haaških optužnica biti će prilika za novu provjeru je li pravosudni sustav Hrvatske spreman za procese u skladu sa standardima Tribunala.

U pripremnoj je fazi proces predaje suđenja Ademiju i Norcu Hrvatskoj a sve su intenzivnije glasine da bi se slično moglo učiniti i sa suđenjem tzv. "vukovarskoj trojici" - Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću – o čemu je, podsjećam, glavna tužiteljica u srijedu u Bruxellesu samo enigmatski kazala "možda da, možda ne". Ova se opcija daleko više spominje u Zagrebu nego li u Haagu, što govori samo za sebe.

Boravak predsjednika Tribunala prilika je hrvatskim domaćinima dobiti pojašnjenje poruka koje je u srijedu uputila Carla del Ponte govoreći stalnom NATO-vom Vijeću. Tužiteljičin je govor potom objavljen. Što se Hrvatske tiče, zemlja je obavezna izručiti ili precizno locirati dvojicu hašakih bjegunaca. Po tužiteljici, Gotovina je još u Hrvatskoj a Bralo je, iz tužiteljici neobjašnjivih razloga, pobjegao hrvatskoj policiji a nakon što ga je lociralo Tužiteljstvo. Priča o Bralinom nestanku slična je tužiteljičinom iscrpnom opisu bijega Gorana Hadžića i rada njegove jatačke mreže. "Očekujem da hrvastke vlasti postignu rezultate po ova dva pitanja prije mog sljedećeg izvještaja Vijeću sigurnosti 23. studenog, pod rezultatima podrazumijevam uhićenje Gotovine i Brale", obrazložila je tužiteljica veleposlanicima NATO-vih članica i potom isto ponovila Javieru Solani.

XS
SM
MD
LG