Linkovi

Pred demokratima preispitivanje političkog identiteta (4/11/04) - 2004-11-04


Nakon pobjede predsjednika Busha, demokrati se pripremaju za novi republikanski politički dnevni red u 109-tom sazivu Kongresa. Činjenica da će najmanje sljedeće dvije godine biti u manjini navodi članove Demokratske stranke da se osvrnu na svoje slabosti koje su pridonijele razočaravajućim rezultatima.

Unatoč velikom odazivu birača i nadi da će novoregistrirani birači pomoći senatoru Kerryu i drugim demokratskim kandidatima, demokrati nisu spriječili republikance da obrane vlast u Bijeloj kući, te da povećaju prednost u Kongresu. Kao što su bili prisiljeni 2002. godine nakon gubitka kontrole u Senatu i drugih značajnih poraza, demokrati se suočavaju s još jednim razdobljem preispitivanja, dok se pripremaju za republikanske zakonske inicijative na Capitol Hillu. Neki od prvih demokrata koji su progovorili o ovom pitanju su članovi Kluba crnačkih zastupnika Demokratske stranke. Kongresmen Albert Wynn složio se da demokrati trebaju preispitati svoja stajališta u odnosu na birače, ali je upozorio da ne treba srljati naslijepo.

"Demokrati trebaju biti oprezni i ne žuriti sa zaključcima. Trebamo se preispitati i provesti neke kritične procjene. Trebamo razlikovati prebacivanje krivnje od kritične ocjene," rekao je Wynn.

Elijah Cummings, koji predvodi Klub crnačkih zastupnika, kaže da preispitivanje Demokratske stranke zahtjeva temeljitu istragu na razini lokalnih jedinica vlasti o tome kako demokrati upućuju svoje poruke javnosti. Kongresmen Cummings je optimist, te kaže: "Svi smo uložili napore maksimalne napore kako bi povećali broj zastupničkih mjesta u Kongresu. To se nije dogodilo onako kao što smo željeli, ali, vjerujte, mi smo stranka koja uči na pogreškama."

Nimalo neočekivano, republikanci vjeruju da demokrati neće biti u stanju riješiti svoje probleme u kratkom roku. Oni dodaju da će predsjednik Bush trebati njihovu podršku ako želi ostvariti ciljeve na domaćem planu u sljedeće četiri godine. U govoru u kojem je proglasio svoju izbornu pobjedu, predsjednik se, kako se čini, obratio ne samo pristašama senatora Kerrya, već i demokratima na Capitol Hillu.

"Danas se obraćam svima koji su glasali za mog suparnika. Kako bismo ovu zemlju učinili jačom i boljom, trebat ću vašu podršku i radit ću na tome da je zaslužim," rekao je.

Predsjednik Bush možda je spreman na suradnju s demokratima po pitanjima Iraka, rata protiv terorizma i ekonomije, no njegova izborna pobjeda dolazi nakon četiri godine stalnog pogoršavanja međustranačke suradnje u Kongresu. Demokrati, s druge strane, trebaju izabrati novog čelnika u Senatu, a što je još važnije, trebaju tragati za nekim tko bi se, prema njihovom mišljenju, mogao uspješno nadmetati na izborima za Bijelu kuću 2008. godine.

XS
SM
MD
LG