Linkovi

Bushu i drugi mandat (4/11/04) - 2004-11-04


Predsjednik Bush osvojio je drugi mandat u Bijeloj kući. Predsjednik je proglasio pobjedu nedugo nakon što je John Kerry priznao poraz.

Predsjednik Bush održao je pobjednički govor u zgradi imenovanoj po posljednjem republikanskom predsjedniku koji je služio dva mandata – Ronaldu Reaganu. George Bush je, pomalo iscrpljenog izgleda, poručio pristašama da se Amerika izjasnila.

"Glasači su izišli na birališta u rekordnom broju i dali nam ovu povijesnu pobjedu," izjavio je.

Predsjednik Bush je u svojem govoru jasno pokazao svoje uvjerenje da je od američkog naroda dobio mandat da nastavi svoju vanjsku i domaću politiku. Kako je rekao, Sjedinjene Države ulaze u novo vrijeme nade, i na domaćem, i na vanjskom planu. Također je spomenuo Irak i Afganistan.

"S dobrim saveznicima uz nas, vodit ćemo rat protiv terorizma svim sredstvima naše nacionalne moći, kako bi naša djeca mogla živjeti u miru i slobodi," rekao je.

Predsjednik je, međutim, također priznao da u Americi postoji duboki politički jaz, te se izravno obratio onima koji su glasali za njegovog protivnika, rekavši da će učiniti sve da bi zaslužio njihovo povjerenje.

"Novi mandat je i nova prilika da pružimo ruku cijeloj zemlji. Imamo jednu zemlju, jedan Ustav i jednu budućnost koja nas veže," poručio je predsjednik.

Senator Kerry je formalno priznao poraz u telefonskom razgovoru s predsjednikom oko dvanaest sati nakon što su birališta zatvorena, kada je postalo jasno da neće moći izbrisati Bushovo vodstvo u Ohiou. Kasnije je rekao pristašama u Bostonu da je predsjedniku ponudio svoju suradnju na liječenju političkih rana nacije.

"Razgovarali smo o opasnosti podjele u našoj zemlji i hitnoj potrebi za jedinstvom. Nadam se da danas možemo početi proces liječenja rana," kazao je Kerry.

Demokratski dopredsjednički kandidat John Edwards izjavio je da će, iako se ishod izbora neće promijeniti, Kerryev izborni stožer inzistirati da se svi glasovi prebroje.

"Želim poručiti desecima milijuna ljudi koji su bili uz nas, koji su vjerovali u naš cilj – Možete biti razočarani, ali ne možete odustati. Borba je tek počela," poručio je Edwards.

John Kerry će ostati u Senatu, no John Edwards napušta svoje senatsko mjesto, koje će preuzeti republikanac Richard Burr. U Senat se neće vratiti ni dosadašnji čelnik demokratske manjine Tom Daschle, kojem je senatsko mjesto South Dakote oduzeo republikanac John Thune.

XS
SM
MD
LG