Linkovi

Optimisti žive duže (4/11/04) - 2004-11-04


Starije osobe koje na život gledaju s optimizmom mogu živjeti duže od pesimista, pokazalo je najmanje istraživanje koje su proveli znanstvenici u Nizozemskoj.

Rezultati njihovog istraživanja pokazuju da su stariji muškarci i žene koji su po prirodi optimisti imali manje izgleda da će umrijeti u devetogodišnjem razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, od svojih pesimističnih vršnjaka. Smanjenje rizika prvenstveno se može pripisati rjeđem umiranju od srčanih oboljenja među najoptimističnijim ispitanicima. Kod njih je opasnost da će umrijeti od srčanog ili moždanog udara, ili od nekog drugog kardiovaskularnog oboljenja 77 posto manja nego kod pesimista, bez obzira na faktore, kao što su dob, tjelesna težina, pušenje i kronične bolesti.

Mnoge ranije studije pokazale su da postoji veza između negativnih emocija, kao što su kronična depresija i osjećaj beznađa, i opasnosti od smrti od kardiovaskularnih ili drugih bolesti. Međutim, do sada nije bilo jasno da li optimistična narav, odnosno tendencija da će se dogoditi dobre, a ne loše stvari, pomaže ljudima da žive duže.

Nizozemski znanstvenici su u najnovijem istraživanju pratili 941 osobu u dobi između 65 i 85 godina. Nakon devet godina, 42 posto ispitanika je umrlo, no među njima je bilo manje optimista nego pesimista. Kada se uzmu u obzir svi drugi faktori, opasnost od smrti bila je 29 posto manja za vrlo optimistične osobe.

Rezultati istraživanja, koje je predvodio dr. Erik Giltay iz Centra za psihijatriju GGZ Delfland u Delftu, objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "Archives of General Psychiatry".

XS
SM
MD
LG