Linkovi

Bush: 'Promicanjem demokracije na Srednjem istoku, dugoročno štitimo Ameriku' (5/11/04) - 2004-11-04


Na konferenciji za tisak, predsjednik Bush je govorio i o situaciji u Iraku te američkoj politici prema toj zemlji. Rekao je da je uvođenje demokracije u Iraku jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva njegove vlade.

U trenutku kada se američka vojska grupira na položajima oko Faludže, predsjednik Bush je rekao da američki vojni zapovjednici blisko surađuju s iračkim premijerom Alawijem kako bi se izbori planirani za siječanj održali u miru: "Kako bi Irak postao slobodna zemlja, moraju biti poraženi oni koji žele blokirati održavanje izbora te napredovanje u razvoju slobodnog društva."

Predsjednik Bush je rekao da se američka vojska u Iraku nalazi u skladu s pozivom tamošnje prijelazne vlade, koja također smatra da pobunjenici moraju biti poraženi.

Ne navodeći imena svojih kritičara, američki je predsjednik rekao kako u svijetu postoji mišljenje da je promicanje slobode i demokracije u određenim regijama svijeta – gubitak vremena. Gospodin Bush ne prihvaća ovakvu kritiku – on smatra da bi bilo dobro da se na Srednjem istoku proširi demokracija: "Znam da to neke smeta, a da neki to smatraju gubljenjem vremena. Ja se ne slažem s njima, ne slažem se s ljudima koji smatraju da nije odveć mudro promicati slobodu diljem svijeta. Ako želimo dugoročno zaštititi našu zemlju, to ćemo najbolje učiniti promicanjem slobode i demorkacije."

Predsjednik je također rekao da koalicijske snage postižu znatan napredak u uvježbavanju iračke vojske. Za tvrdnje da će u Irak biti upućene dodatne američke vojne postrojbe, George Bush je rekao da se radi o “pukim nagađanjima.”

XS
SM
MD
LG