Linkovi

Predsjednik Bush pozvao demokrate na suradnju (4/11/04) - 2004-11-04


Predsjednik George Bush održao održao je konferenciju za tisak na kojoj je pozvao demokrate da suradjuju u ostvarivanju ciljeva zajedničkih nacionalnih ciljeva.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da predsjednik nije zatražio ostavku niti jednog od ministara.

Politički analitičari međutim prognoziraju promjene – očekuje se da će otići ili će biti raspoređeni na drugi položaj sljedeći visoki dužnosnici – Condi Rice, predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost, državni tajnik Colin Powell te ministar pravosuđa John Ashcroft.

******

Predsjedniku Bushu stižu čestitke iz cijelog svijeta, na izbornoj pobjedi. Australski premijer John Howard – jedan od najpostojanijih američkih saveznika u Iraku – izjavio je da pobjeda predsjednika Busha predstavlja i pobjedu u ratu protiv terorizma.

Britanski premijer Tony Blair smatra da drugi mandat predsjednika Busha dolazi u ključnom trenutku za – kako je naveo – prodijeljeni i nesigurni svijet.

Čestitke su stigle i od čelnika Francuske i Njemačke, kao i predsjednika Rusije. Predsjednik Vladimir Putin izjavio je povodom pobjede Georgea Busha da je to "dokaz da Amerikanci nisu podlegli prijetnjama terorista".

Glavni tajnik Ujedinjenih anroda, Kofi Annan je u svojoj čestitci naveod a su prekjučerašnji izbori u Americi predstavljali impresivnu demonstraciju kako funkcionira demokratski sustav.

******

U Senatu Sjedinjenih Država, uskoro će doći do smjene u čelništvu Demokratske stranke. Thomasa Daschlea, koji je izgubio na izborima, zamijenit će kako se čini senator iz Nevade, Harry Reid. U novom sazivu Senata, bit će 44 demokrata, 55 republikanaca i jedan neovisni član, koji uglavnom glasa sa oporbenim demokratima.

******

Iz Sjedinjenih Država također i vijest da je sastav Vrhovnog suda kritizirao republikanski senator koji će vjerojatno u sljedećim mjesecima biti na čelu senatskog odbora koji potvrđuje nove članove tog najvišeg sudskog tijela.

Senator Arlen Specter izjavio je da danas u Vrhovnom sudu ne sjede ljudi takvog formata kao što su bili suci u prošlosti.

Sastav Vrhovnog suda posljednjih je tjedana jedna od glavnih tema domaće političke scene u Americi jer je javljeno da njegov predsjednik William Rehnquist boluje od raka.

XS
SM
MD
LG