Linkovi

Europa čeka rezultate američkih izbora (3/11/04) - 2004-11-03


Europski mediji pažljivo registriraju svaku promjenu rezultata američkih izbora a Europljani u novi radni dan ulaze bez službene potvrde koga su izabrali Amerikanci.

Glavne europske televizijske postaje cijelu su noć, bez prekida, intenzivno pratile objavu rezultata američkih predsjedničkih izbora. Prerano za rezultat, neodlučne savezne države presudit će koji će kandidat prvi preskočiti ovu brojku izbornih glasova potrebnu za pobjedu. Budući da nije vrijeme za komentare jer službenog rezultata još nema, elektronski mediji uredno javljaju svaku promjenu, Pennsylvanija je Kerryjeva, Florida je pripala Bushu, iskaču vijesti u uzbudljivom finalu izbornog računanja.

Dakle, na samome početku radnoga dana na istočnoj obali Atlantika nitko nije siguran ni u što, osim da je predsjednička utrka toliko izjednačena da će biti odlučena u samome finalu. Izvjestitelji su impresionirani relativno visokim odazivom Amerikanaca, svi ističu kako je riječ o rekordu zadnja četiri desetljeća a posebno su impresivni dugački redovi pred biralištima. Možete li zamisliti da se ovako guraju kod nas, strpljivo čekajući po nekoliko sati, izvijestili su Talijani. Cjelonoćni program prvog kanala francuske nacionalne televizije je u pravoj poplavi interesantnih informacija pokrio sve aspekte izbora s razlilitih adresa šitom Amerike .

Najteže je novinama, prva su izdanja već odavno izašla iz tiskara i na njima nema vijesti osim svih varijacija na temu totalne neizvjesnosti oko rezultata. Tiskani su mediji puni kraktih priča o običnim Amerikancima ukazujući na svo šarenilo društva. Srce Amerike ostalo je republikansko, obale su izabrale demokrate, tko će prevagnuti još vam, ne možemo javiti, stoga pratite naš program, završavaju voditelji maraton – koji još traje. I koji je obrađen jednako detaljno, ako ne i preciznije, od praćenja domaćih izbora, procesa daleko manje atraktivnog nego što je ova američka gotovo mrtva utrka dvaju izjednačenih kandidata. Priznajem, bilo je teško za ljubav nešto sna odoljeti ovim direktnim izvještajima na brojnim europskim jezicima, dostupnim kabelskom televizijom. Izbori su ipak jednom u četiri godine.

XS
SM
MD
LG