Linkovi

Amerika je glasala (4/11/04) - 2004-11-03


Američki narod se izjasnio i izabrao republikanca Georgea Busha na još jedan mandat kao predsjednika Sjedinjenih Država. Kandidat demokratske stranke John Kerry priznao je poraz i pozvao sve Amerikance da se ujedine.

"Na američkim izborima nema gubitnika, jer bez obzira je li naš kandidat pobijedio ili ne, sljedeće jutro svi se budimo kao Amerikanci. S tim darom dolaze i odgovornosti. Sada se od nas traži da zajedno radimo za dobrobit naše zemlje," kazao je senator Kerry.

Predsjednik Bush pružio je ruku pomirenja senatoru Kerryu i njegovim pristašama.

" Imamo jednu zemlju, jedan ustav i jednu budućnost koja nas sve veže. Kada se ujedinimo i kada surađujemo, veličini Amerike nema granica," izjavio je tom prilikom.

Predsjednik Bush je rekao da će se Amerika nastaviti boriti protiv terorizma i da će i dalje stajati uz svoje saveznike.

"Pomoći ćemo u zaživljavanju demokracije u Iraku i Afganistanu, tako da te zemlje mogu ojačati i braniti svoju slobodu. A tada će naši vojnici doći kući s čašću koju su zaslužili," rekao je predsjednik.

Američki predsjednički izbori često su vrlo tijesni, pa ni ovi posljednji nisu bili izuzetak. Sjedinjene Države prošle su kroz doba velikih kriza, uključujući rat i ekonomsku recesiju. Ipak, niti jedni predsjednički izbori do sada nisu bili odgođeni, niti prekinuti.

"Predizborna kampanja je gotova," rekao je predsjednik Bush, "Sjedinjene Države sada idu naprijed s pouzdanjem i vjerom."

XS
SM
MD
LG