Linkovi

Bijela kuća tvrdi da je Bush pobijedio; Kerry odbija priznati poraz u Ohiou (3/11/04) - 2004-11-03


Bijela kuća je priopćila da je predsjednik George Bush porazio svog izazivača iz Demokratske stranke, Johna Kerryja, osvojivši tako drugi predsjednički mandat.

Međutim, John Kerry u ovom trenutku odbija službeno priznati izborni poraz. Naime, glasovi se još uvijek prebrojavaju u nekoliko saveznih država. No, glasovi su prebrojani u 99 posto izbornih okruga - prema rezultatima, George Bush osvojio je 51 posto glasova, John Kerry 48 posto.

Time je predsjednik Bush postao prvi predsjednik od izbora 1988. godine koji je osvojio većinu glasova. Naime, 1992, 1996. i 2000. na izborima su se natjecali i vrlo jaki neovisni kandidati pa je za pobjedu bila dovoljna i razmjerna manjina glasova.

Predstojnik Ureda predsjednika Busha, Andrew Card izjavio je jutros da je predsjednik uvjerljivo pobijedio, kada se uzme u obzir ukupan broj prebrojanih glasova, te da je uvjeren kako će pobjeda biti iskazana i u broju elektorskih glasova po saveznih državama – kojima se predsjednik izabire. Andrew Card je rekao da je sadašnja prednost u Ohiou – nakon što su prebrojani glasovi u više od 95 posto okruga – toliko uvjerljiva da sumnja da bi je John Kerry mogao ugroziti.

No, izborni stožer Johna Kerry odbio je priznati poraz u Ohiou, obrazlovši to činjenicom da je broj takozvanih provizornih glasačkih listića – koji se zadnji prebrojavaju – veći od sadašnje razlike prebrojanih glasova između dva kandidata.

Provizorni glasački listići su listići kojima su glasali građani koji su na biralište došli bez osobne isprave, te se legitimnost njihova glasa treba naknadno utvrditi – uz predočenje osobne isprava koja utvrđuje identitet građana te ima li pravo glasati.

Mnoge američke medijske kuće tvrde da je ishod predsjedničkih izbora još uvijek neizvjestan. U ovom trenutku, može se prognozirati da je predsjednik Bush osvojio 254 elektorska glasa, a John Kerry 252. Tko pobijedi u Ohiou osvojit će dodatnih 20 elektorskih glasova, što će biti dovoljno za pobjedu na nacionalnoj razini – za što je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova.

Ankete u kojima su sudjelovali glasači koji su netom glasali pokazale su da je predsjednik Bush pobijedio u 28 saveznih država, većinom na Jugu i Zapadu zemlje, dok je John Kerry – kako se čini – pobijedio na Sjeveroistoku zemlje, dobrom dijelu Srednjeg Zapada, na Zapadnoj Obali, te u glavnom gradu, Washingtonu.

XS
SM
MD
LG