Linkovi

O izborima bi mogli odlučiti glasovi Amerikanaca u inozemstvu (3/11/04) - 2004-11-03


Ukoliko se ankete pokažu točne, te rezultati izbora budu vrlo tijesni, o pobjedniku bi mogli odlučiti glasovi Amerikanaca koji žive u inozemstvu. Među njima su i deseci tisuća pripadnika američkih oružanih snaga.

U inozemstvu je razmješteno gotovo pola milijuna američkih vojnika. Pentagon je priopćio da ne vodi podatke o ukupnom broju vojnika koji su se registrirali za glasanje na ovim izborima, no na prošlim predsjedničkim izborima prije četiri godine glasalo je oko 70 posto vojnika u inozemstvu. Bob Purtiman, glasnogovornik američkih kopnenih snaga u Europi, koje broje oko 60 tisuća pripadnika kaže: "Do danas, u Sjedinjene Države su iz vojnih poštanskih ureda diljem Europe poslana 36.203 glasačka listića. Sve dok nose današnji datum na poštanskom žigu, bit će prebrojani."

Drugi glasači šalju svoje glasačke listiće u Sjedinjene Države faksom. Prebrojavanje glasova onih su glasali u odsutnosti moglo bi dovesti od kasnijeg proglašavanja pobjednika u nekim saveznim državama, uključujući Floridu i Pennsylvaniju, koje bi mogle biti presudne za ishod izbora. Ove godine, kada u Iraku i Afganistanu služi gotovo 160 tisuća vojnika, pitanje glasanja u odsutnosti postalo je posebno važno, pogotovo s obzirom na tijesnu predizbornu utrku. Prije četiri godine, glasovi onih koji su glasali u odsutnosti postali su problem na Floridi, gdje je odbačeno 1.500 glasačkih listića vojnika u inozemstvu, zato jer nisu imali odgovarajuće poštanske žigove. Glasnogovornica Pentagona izjavila je da je vlada ove godine dobila nezapamćeni broj poziva od vojnika i civila u inozemstvu, koji su zabrinuti za svoje glasove, no za sada, kako je rekla, nema neriješenih problema.

XS
SM
MD
LG