Linkovi

Amerikanci glasaju za predsjednika (2/11/04) - 2004-11-02


U Sjedinjenim su Državama, odnosno na istočnoj obali, glasačka mjesta otvorena već nekoliko sati. Na Zapadnoj, pacifičkoj obali, otvorit e se uskoro. U Teksasu, na biračkom mjestu u vatrogasnoj stanici u gradiću Crawford, jutros je glasao predsjednik George Bush. U izjavi za medije, rekao je da je uvjeren u pobjedu.

Upitan očekuje li sudsko-pravne peripetije u vezi prebrojavanja glasova, poput onih prije četiri godine na Floridi, predsjednik je rekao da se nada da ćemo već večeras znati tko će biti predsjednik.

Ankete pokazuju da je utrka za Bijelu kuću, između demokratskog senatora Johna Kerryja i republikanca Georgea Busha vrlo izjednačena i neizvjesna.

John Kerry jutro provodi u Wisconsinu, jednoj od takozvanih “država-bojišnica”, gdje je rezultat utrke neizvjestan. Potom odlazi u Boston, gdje će i glasati te pratiti proces prebrojavanje glasova. Predsjednik Bush će ostatak dana provesti u Ohiou, gdje će se susresti s lokalnim stranačkim aktivistima koji su radili u njegovoj kampanji. Inače, jutros su se pred mnogim biračkim mjestima stvorili dugi redovi. Očekuje se rekordan odaziv glasača – u svakom slučaju veći od 106 milijuna koliko ih je glasalo prije četiri godine. Osim predsjednika države, glasuje se i za cijeli saziv Zastupničkog doma Kongresa – za ukupno 435 njegovih članova – te za trećinu Senata Sjedinjenih Država, odnosno za 34 senatora. Na lokalnoj odnosnoj gradskoj razini, Amerikanci danas biraju i stotine tisuća drugih nižih dužnosnika.

******

Iz Columbusa, u saveznoj državi Ohio, Stephanie Ho javila se s glasačkog mjesta u jednoj baptističkoj crkvi, gdje u redu za glasovanje stoji Harriet Robinson. Ona kaže da je impresionirana interesom njenih sugrađana za predsjedničke izbore: "Uzbudljivo je to što toliko ljudi želi glasati. Prošlih godina, kada sam došla glasati, ispred mene je u redu bilo možda troje ili četvoro ljudi. Danas ih je mnogo više – vrlo dobar odaziv."

Rich Brigga – koji je već glasao – kaže da je sve proteklo vrlo glatko: "Glasački listići i sve ostalo bili su vrlo dobro organizirani; glasanje prolazi vrlo dobro."

Dugi redovi ispred glasačkih mjesta stvaraju se ne samo u Ohiou, već i u nizu drugih država. Dobar odaziv je – kako pokazuju ankete – posljedica i toga što je zemlja ravnomjerno podijeljena u podršci Johnu Kerryju i Georgeu Bushu. Glavne teme predsjedničkih izbora su – Irak, ekonomska situacija, niz društvenih pitanja poput pobačaja te unutrašnja sigurnost, odnosno borba protiv terorizma.

******

Vrhovni sud Sjedinjenih Država dopustio je Republikanskoj i Demokratskoj stranci, kao i drugim strankama, da u izbornim okruzima, prije glasanja, mogu provjeravati ima li konkretni građanin pravo glasovati. Ovo je inače zatražila Republikanska stranka koja tvrdi da se jedino takvim provjerama može spriječiti izborna prijevara. Demokrati tvrde pak da republikanci žele zastrašiti potencijalne glasače u manjinskim izbornim okruzima, koji u pravilu glasaju za demokrate.

Zakon države Ohio dupušta da se na izbornom mjestu provjeri je li konkretni glasač američki državljanin, da li se radi o osobi za koju je izdana konkretna isprava, je li glasač punoljetan te stanuje li na adresi koja je navedena u osobnoj ispravi. Niži sudovi u Ohiou prethodno su zabranili republikanskim aktivistima da provjeravaju osobne podatke pojedinih glasača, no sada je ova zabrana - odlukom Vrhovnog suda SAD - ukinuta.

******

Najtiražniji američki dnevnik USA Today objavio je danas članke koji su napisala oba glavna predsjednička kandidata. Presjednik George Bush je u poruci glasačima naveo da njegova vlada ima “jasan i pozitivan plan kako bi se izgradio sigurniji svijet i još bolja i optimističnija Amerika”. Kao svoje glavne uspjehe, predsjednik je naveo smanjenje poreza te jačanje unutrašnje sigurnosti, odnosno sprečavanje terorizma. Gospodin Bush je u članku naveo da je zemlja danas sigurnija zbog vojnih akcija provedenih u Afganistanu i Iraku.

U svom članku u dnevniku USA Today, senator John Kerry je napisao da je aktualni predsjednik “loša, pogrešna opcija za Ameriku”, te da je upravo predsjednik Bush odgovoran za kaos u Iraku. Demokratski predsjednički kandidat najavio je da će – ako bude izabran – raditi na otvaranju novih radnih mjesta te da će se truditi da Amerika više ne bude ovisna o nafti sa Srednjeg istoka.

******

Glasanje za predsjednika Sjedinjenih Država već je okončano – u dva mala mjesta u saveznoj državi New Hampshire. Po tradiciji , nekoliko desetaka stanovnika ta dva sela na glasanje izlaze odmah nakon ponoći, a kako je glasačkih listića iznimno malo – rezultat je poznat odmah, jer za prebrojavanje treba tek nekoliko minuta. Pa da vidimo – u Dixville Notchu, mjestu na granici s Kanadom, 19 je glasača glasalo za Georgea Busha, a sedam za Johna Kerryja. U susjednom selu Hart’s Location, Bush je osvojio 16 glasova, a Kerry 14. Na glasačkim listićima u New Hampshireu nije ove godine bio neovisni kandidat Ralph Nader.

******

Ekipa europskih izbornih promatrača prate izbore diljem Sjedinjenih Država. Oko stotinu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju pratit će otvaranje birališta, glasanje i prebrojavanje glasova.

State Department je priopćio da se na Sjedinjene Države, kao na članicu OESS-a, odnose ista pravila kao i na druge zemlje-članice. Prema riječima glasnogovornika, ovo je prvi puta da promatrači OESS-a prate američke predsjedničke izbore.

XS
SM
MD
LG