Linkovi

Kako vladati podijeljenom zemljom? (2/11/04) - 2004-11-02


Kada izblijedi uzbuđenje i sjaj pobjede i završe svi inauguralni balovi, pobjednik današnjih predsjedničkih izbora naći će se oči u oči s neugodnom stvarnošću: pobjeda je bila lagana strana posla; vladanje zemljom nakon tako bliske i teške kampanje moglo bi biti iznimno težak zadatak, piše bostonski "Christian Science Monitor".

Citirajući neke političke analitičare, ovaj list piše da tkogod da danas pobijedi neće uživati u sretnim godinama predsjednikovanja, barem ne u prve dvije-tri godine. Na domaćim političkim pitanjima, novoizabrani predsjednik će nužno morati biti fleksibilan i održavati vrlo krhku ravnotežu između stranaštva i udovoljavanja obiju strana.

"New York Times" veliku pažnju pridaje vijesti iz Ohioa, gdje su dva odvojena suda donijela praktički jednake presude u predizbornim sporovima: republikanskoj je stranci zabranjeno da na birališta pošalje tisuće svojih aktivista koji bi na licu mjesta kontrolirali imaju li pridošli građani pravo na glasanje. Oboje sudaca ocijenili su da bi takav postupak ozbiljno zastrašio glasače iz etničkih i drugih manjina.

A, kad je riječ o zastrašivanju, "International Herald Tribune" navodi brojne slučajeve u kojima je do nevolja već došlo: u nekim izbornim jedinicama – posebice onima za koje se žestoko bore i jedna i druga stranka – pojavili su se letci koji pozivaju glasače da izađu na birališta u srijedu ili – čak – 4. studenog, u četvrtak. Neki letci, u crnačkim četvrtima, obavještavaju glasače da nemaju pravo glasovati ako su im izdane kazne za parkiranje ili ako im je itko u obitelji bio kažnjavan. Na tim se letcima čak tvrdi da, ukoliko izađu na glasanje, mogu biti kažnjeni zatvorom do 10 godina, te, da će im biti oduzeta djeca.

XS
SM
MD
LG