Linkovi

Dramatična završnica predizborne utrke (2/11/04) - 2004-11-02


Diljem Sjedinjenih Država uskoro će se početi otvarati birališta. Ankete provedene pred same izbore pokazuju da su dvojica kandidata gotovo izjednačeni, tako da je predizborna utrka do samog kraja ostala vrlo dramatična.

Zadnji dan svoje – kako je rekao – zadnje kampanje, predsjednik Bush nije ništa prepustiti slučaju – proveo je 19 sati na putu, pokušavajući motivirati republikanske pristaše u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Wisconsin, Iowa, New Mexico i Texas. U Wisconsinu je glasačima poručio da jedva čeka dan izbora i da je optimist kada se radi o budućnosti njegove zemlje.

"Vidim kako dolazi veliki dan za Ameriku, kada će blagostanje stići u svaki dio naše zemlje, kada će svako dijete znati čitati i pisati, kada će ovaj svijet postati mirniji za našu djecu i našu unučad. Sutra će narod Wisconsina i Amerike moći izabrati taj dan glasajući za odlučno, postojano i principijelno čelništvo," kazao je Bush.

Ankete pokazuju da je predsjednikova najjača strana i dalje rat protiv terorizma.

"Sav napredak u svim drugim pitanjima ovisi o sigurnosti naših građana. Najvažnija dužnost predsjednika jest da zaštiti američki narod. Ukoliko naša zemlja pokaže slabost ili neodlučnost u ovim teškim vremenima, svijet će krenuti prema tragediji. To se neće dogoditi dok sam ja na dužnosti," izjavio je.

Predsjednik Bush i prva dama Laura Bush proveli su noć na svojem ranču u Teksasu, a danas će glasati u jednoj tamošnjoj vatrogasnoj postaji. Senator Kerry će izbore dočekati u svojem rodnom Bostonu, gdje će i glasati u poslijepodnevnim satima. Prije povratka u Massachussetts, obišao je Wisconsin, gdje ankete pokazuju da je gotovo izjednačen s predsjednikom Bushom. Na predizbornim skupovima uoči izbora, poručio je pristašama da je budućnost Amerike sada u njihovim rukama.

"Ovo je svečani i jedinstveni trenutak, kada Amerikanci sami odlučuju o svojem predsjedniku. Zaboravite na sve ostalo, zaboravite na "etikete", zaboravite na demokrate, republikance i neovisne glasače. Vodite se zdravim razumom, mislite na budućnost i karakter naše zemlje. Ovo je prilika da pozovete Busha da položi račune za posljednje četiri godine," rekao je Kerry.

Kerryjevi suradnici kažu da će senator provesti poslijepodne dajući intervjue, te da će navečer s dopredsjedničkim kandidatom Johnom Edwardsom pratiti objavljivanje rezultata izbora.

XS
SM
MD
LG