Linkovi

Cassinijev radar otkriva reljef Titana (2/11/04) - 2004-11-02


Letjelica Cassini šalje na Zemlju podatke o Saturnovom mjesecu Titanu koji pokazuju neke poznate značajke, ali većina otkriva jedan potpuno stran svijet, objavili su znanstvenici NASA-e.

Za razliku od drugih mjeseca u Sunčevom sustavu, kao i asteroida i kometa, koji nemaju atmosferu, te ih NASA-ine fotografije prikazuju sa zadivljujućem oštrinom, Titan, udaljen milijune kilometara od Zemlje, dugo je znanstvenicima krio svoje lice iza debele atmosfere od dušika i metana.

Iz podataka o atmosferi, znanstvenici su spekulirali o izgledu površine najvećeg Saturnovog mjeseca i pretpostavili da se organski spojevi talože na površini u vidu uljevitih jezera i mora.

Radarske snimke koje je Cassini poslao prije dva dana otkrivaju detalje površine s okruglim udubljenjima, uskim i dugim kanalima, te jedno veliko nepravilno udubljenje. Sve te reljefne karakteristike mogle bi ukazivati na pretpostavljena jezera i more tekućeg metana i etana.

Znanstvenici kažu da neki od kanala, koji idu gotovo usporedo s ekvatorom, podsjećaju na karakteristike reljefa Marsa, te da su mogli nastati bilo protjecanjem tekućine ili djelovanjem vjetra. Neke udubine izgledaju kao da su nastale tektonskim pomicanjima tla.

Do sada otkriveni detalji reljefa Titana pokazuju sličnosti – kako kažu znanstvenici – ne samo s Marsom, nego i s Jupiterovim mjesecom Ganimedom, Saturnovim Enceladusom, te Neptunovim Tritonom.

XS
SM
MD
LG