Linkovi

Hezbollahova televizija Al-Manar (3/11/04) - 2004-11-02


Al-Manar je službena televizijska postaja Hezbollaha, muslimanske terorističke organizacije koja ima podršku Sirije i Irana. Ova televizijska postaja, kojoj je sjedište u Bejrutu u Libanonu, počela je s emitiranjem 1991. Poput svoje roditeljske organizacije, Hezbollaha, Al-Manar je usvojio ekstremističku islamističku ideologiju i potiče na mržnju i nasilje.

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da, uz to što emitira svoj program diljem Srednjeg istoka, Al-Manar usmjerava svoje programe i prema Africi.

"Televizija Al-Manar je televizijska postaja u Libanonu, čiji se programi emitiraju putem satelita ovdje u Sjedinjenim Državama, a koju financira i vodi Hezbollah, koji smo uvrstili na naš popis terorističkih organizacija u svijetu. Televizija Al-Manar redovito prikazuje emisije u kojima se nastavlja netolerancija," rekao je Ereli.

Prošle godine, tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, Al-Manar je emitirao otrovnu anti-semitsku televizijsku dramsku seriju naslovljenu "Al-Shahat", odnosno "Dijaspora". Kako je tada istaknuo zamjenik glasnogovornika državnog tajnika Adam Ereli, ta serija od trideset epizoda uključuje i mučne – iako potpuno netočne- scene, kao što je ubijanje jednog kršćanskog dječaka u okviru proslave židovskog vjerskog blagdana Pesaha. To je zloglasna "krvna kleveta".

"Taj klevetnički program Al-Manara", rekao je Ereli, "odvratan je i zaslužuje svaku osudu. Takvom otrovnom anti-semitizmu nema mjesta u civiliziranom svijetu."

Al-Manar je nedavno pokrenuo podjednako otrovnu kampanju protiv koalicijskih napora u Iraku. U njegovom programu prikazana je slika Kipa slobode s nožem u ruci, s kojeg kaplje krv. Popratni natpis kaže: "Amerika duguje krv cijelom čovječanstvo." Al-Manar je također objavio video-spot pjesme u kojoj se Sjedinjene Države nazivaju "majkom terorizma", te u kojoj se poziva na napade puškama i na samoubilačke bombaške napade na - kako je rečeno – napadače.

Sjedinjene Države odlučno podržavaju načela slobode govora i slobode tiska. To su standardi koje mora poštivati svaka zemlja koja teži da bude demokratska i da bude prihvaćena u međunarodnoj zajednici. Istovremeno, Sjedinjene Države će i dalje istupati protiv medija, poput Al-Manara, koji svojim programom potiču nasilje i mržnju.

XS
SM
MD
LG