Linkovi

U prvim satima glasanja, odaziv građana 'ogroman'; organizacijski problemi neznatni (2/11/04) - 2004-11-02


Iz niza saveznih država stižu izvješća da je odaziv glasača na predsjedničkim izborima izuzetno visok. Kako iz okolice Washingtona javlja Michael Bowman, nema vijesti o problemima vezanim uz glasovanje.

“Šest je sati; glasačko mjesto je otvoreno” – oglasio je pred gomilom okupljenih glasača dužnosnik lokalnog izbornog okruga u mjestu Vienna, pregrađu Washingtona. Barem u prvim satima glasanja nisu se ostvarile prognoze o masovnom kaosu, nadvikivanju i pravničkim smicalicama vezanima uz registraciju glasača – koje su posljednjih tjedana najavljivali mnogi. Manjih je problema bilo – neka su izborna mjesta recimo bila otvorena par minuta kasnije. U nekoliko su se okruga pokvarili elektronski strojevi za registraciju glasačkih listića.

Međutim, ti izolirani incidenti blijede u usporedbi s pesimističnim prognozama, koje su ukazivale na mogućnost potpunog kolapsa izbornog sustava. Rich Bragga, stanovnik Columbusa u Ohiou, koji je jutros glasao, kaže da se sve odvijalo glatko -–bez prijevare i zastrašivanja glasača.

"Da mislim da moj glas nije važan, ne bih niti glasao. Drago mi je da je sve prošlo bez problema" – kaže naš sugovornik. Predsjednik George Bush je izjavio nakon glasanja da se nada da ove godine neće biti problema s prebrojavanjem glasačkih listićima, poput onih od prije četiri godine na Floridi, kada je Amerika čekala više tjedana da dozna tko je predsjednik. "Ja se nadam da ćemo već večeras znati pobjednika. Oči svijeta uprte su u Ameriku, ljudi gledaju kako funkcionira naša velika demokracija. Ništa ne bi bilo bolje od toga da već večeras znamo tko je predsjednik."

Slično je izjavio i John Edwards, demokratski kandidat za dopredsjednika države. "Vjerujemo da će sistem funkcionirati onako kako treba. Čuo sam da je odaziv građana ogroman, što me vrlo ohrabruje. Tako funkcinira naš demorkatski sustav.

Izborna se mjesta zatvaraju između šest i osam nevečer, po lokalnom vremenu. Neka će ostati, po potrebi, i otvorena duže, ukoliko se formiranje dugih redova pred glasalištima nastavi i večeras.

XS
SM
MD
LG