Linkovi

Znakovi napretka u Iraku (2/11/04) - 2004-11-02


Teroristi koji su ubili 49 nenaoružanih regruta iračke vojske neće zaustaviti zaživljavanje demokratskog Iraka. Unatoč naporima stranih terorista i iračkih pobunjenika, uključujući preostale elemente režima Saddama Husseina, irački narod osniva političke stranke i priprema se za predsjedničke izbore u siječnju sljedeće godine.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se vide i drugi znakovi napretka.

"Situacija je drugačija u različitim dijelovima zemlje, no svakako je drugačija od onoga što vide ljudi u Sjedinjenim Državama. Škole su otvorene i danas imaju nove knjige. Otvorene su i bolnice. Uspostavljena je burza dionica. Opskrba električnom energijom na istoj je ili višoj razini nego prije. Irak nije pun olupina u plamenu, kako bi to čovjek mogao zaključiti na temelju televizijskih priloga," izjavio je.

U Iraku se dnevno proizvodi više od dva milijuna i 500 tisuća barela nafte. Odnedavno, izvoz nafte u prosjeku se kreće oko milijun i 500 tisuća barela dnevno. Kako je rekao ministar obrane Rumsfeld, "Irak je odlučan boriti se protiv terorista i vremenom izgraditi mirno društvo."

"Irak sada ima prijelazni ustav, koji uključuje i povelju o pravima i neovisno sudstvo. U gotovo svakom većem gradu, te u većini mjesta i sela postoje gradska vijeća, a svih osamnaest pokrajina ima pokrajinska vijeća. Iračani sada spadaju među one narode u svijetu koji mogu slobodno reći, pisati, slušati i gledati što god žele i kada god to žele. Jasno je da narodi i vlade drugih zemalja Srednjeg istoka počinju obraćati pažnju na to," rekao je ministar Rumsfeld.

Napredak u Iraku će se nastaviti. Sjedinjene Države podržavaju međunarodnu konferenciju o Iraku, koju organiziraju iračka prijelazna vlada i vlada Egipta. Ta bi se konferencija trebala održati 22. i 23. studenoga u egipatskom ljetovalištu Sharm-el-Sheikh. Sjedinjene Države shvaćaju da će konferenciji sudjelovati iračka prijelazna vlada, predstavnici skupine G-8, Kina, Europska unija, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije i Ujedinjeni narodi.

"To je teška borba s mnogo prepreka," rekao je irački premijer Iyad Allawi, dodajući: "No mi ćemo uspjeti. Po prvi puta u našoj povijesti, irački narod se može nadati da će kontrolirati vlastitu sudbinu."

XS
SM
MD
LG