Linkovi

Predizborna utrka neizvjesna do samog kraja (1/11/04) - 2004-11-01


Predsjednik Bush i senator Kerry ulaze u posljednji dan svoje predizborne kampanje gotovo potpuno izjednačeni u anketama. Dvojica su kandidata jučer održavala predizborne skupove u ključnim državama Ohiou i Floridi.

I predsjednik Bush i senator Kerry započeli su dan u crkvi – predsjednik na Floridi, a Kerry u Ohiou. Demokratski kandidat rekao je okupljenima u jednoj crnačkoj crkvi da ekonomska budućnost Amerike ovisi o ishodu dolazećih izbora.

"Nebrojeni ljudi ostali su bez poslova, koji su "izvezeni" u inozemstvo. Poslovi koji su preostali donose manju plaću od poslova koje gubimo. Na izborima ćete birati kakvu zemlju i kakvo društvo želite," rekao je.

Ranije je u intervjuu za televizijsku mrežu ABC senator Kerry osudio nedavnu video-poruku Osame bin Ladena. Kerry je dodao da bi on efikasnije vodio rat protiv terorizma od predsjednika Busha, te je odbacio ankete koje pokazuju da javnost više vjeruje Bushu kada se radi o nacionalnoj sigurnosti. Sa svoje strane, predsjednik Bush nastoji učvrstiti svoj imidž dosljednog i postojanog čelnika. Obraćajući se pristašama na Floridi, predsjednik je optužio senatora Kerrya da neprestano mijenja stav o Iraku.

"Predsjednik se ne smije okretati "kako vjetar puše". Predsjednik mora donositi teške odluke i stajati iza njih. Predsjednikova uloga nije da slijedi najnovije ankete, već da predvodi narod prema svojim načelima, uvjerenjima i savjesti. To ću i dalje činiti," kazao je.

Predsjednik je također branio svoje ekonomske rezultate, istaknuvši da se gospodarstvo oporavlja i da se otvaraju nova radna mjesta. Gostujući u programu televizijske mreže CBS, republikanski senator John McCain izjavio je da zemlja ne smije ostati ogorčena nakon izbora.

"3. studenoga, moramo proglasiti primirje, prestati sa stranačkim sukobima i početi razgovarati o nacionalnom jedinstvu. Ja osuđujem ovu gorčinu i bijes. Neprijatelji nam nisu demokrati, ili republikanci, nego teroristi al-Qaide," rekao je senator McCain.

Mnogi strahuju da bi tijesni izborni rezultati, te eventualno pravničko manevriranje, mogli usporiti proglašavanje pobjednika.

XS
SM
MD
LG