Linkovi

Američki predsjednički izbori - iz izraelske perspektive (1/11/04) - 2004-10-31


Predizborna utrka pred dolazeće američke predsjedničke izbore izuzetno je neizvjesna. Stoga obje stranke ulažu intenzivne napore da bi dobile svaki glas koji mogu dobiti. Kako iz Jeruzalema izvješćuje Larry James, bitka za glasove vodi se i u Izraelu, u kojem živi više od 60 tisuća američkih glasača.

Oglasi na naslovnicama dva izraelska dnevna lista na engleskom pozivaju: "Republikanci u Izraelu – iziđite na birališta!" Zainteresirani mogu pronaći i popis telefonskih brojeva na koje se mogu javiti. Demokrati glasačima upućuju slične pozive i nude im slične usluge kako bi im pomogli da glasaju u odsutnosti. U Izraelu živi oko 150 tisuća ljudi podrijetlom iz SAD, od kojih 60 tisuća ima pravo glasa. Za izbore vlada veliko zanimanje.

Prema procjenama, na prošlim izborima glasalo je oko 15 tisuća Amerikanaca u Izraelu. Obje stranke vjeruju da će se ta brojka ove godine udvostručiti. Američke glasače u Izraelu zanimaju slične teme kao i glasače u Sjedinjenim Državama. Ipak, glasačima u Izraelu najvažnija su vanjskopolitička pitanja, pogotovo stavovi kandidata o Izraelu.

Mark Zolber, predsjedatelj organizacije koja okuplja demokrate u Izraelu priznaje da većina demokrata smatra da predsjednik Bush iskazuje odgovarajuću podršku za Izrael. No, ipak kritizira slabo napredovanje mirovnog procesa: "Do sada je umrlo više od tisuću Izraelaca, Židova, i 2800 palestinskih kršćana i Arapa. Tzv. putokaz za mir, koji je predstavljen 2002, ne vodi nas nikamo. Mislim da su zbog toga mnogi frustrirani."

Predsjednik Bush uživa znatnu podršku u Izraelu. Prema Korryju Bardashu, predsjedatelju organizacije koja okuplja republikance u Izraelu, ta je podrška dodatno porasla zato jer je i Amerikancima i Izraelcima jedna od glavnih briga – sigurnost: "Ima mnogo pitanja koja Amerikanci u Izraelu smatraju važnima. No, samo je jedno najvažnije – a to je rat protiv terora. To je glavno pitanje, koje dotiče živote svih nas ovdje, dok vodimo djecu u vrtić, dok sjedimo u kafićima sa svojim suprugama. Svi znaju da će nam to pitanje biti izuzetno važno u sljedećih nekoliko godina."

S obzirom da je predizborna utrka i dalje vrlo neizvjesna, obje stranke pokušavaju regrutirati što više glasača.

XS
SM
MD
LG