Linkovi

NYT: Bin Ladenova snimka dobrodošla podrška predsjedniku Bushu (31/10/04) - 2004-10-31


Manje od stotinu sati prije izlaska Amerikanaca na birališta, predsjedniku Bushu je stigla dobrodošla podrška u očima glasača, piše "New York Times". Riječ je o video snimki Osame bin Ladena. Premda vođu terorističke mreže al-Qaide, demokratski predsjednički kandidat John Kerry spominje već duže vrijeme kao 'zaboravljenog glavnog neprijatelja', on sam sigurno nije želio da se bin Laden i javi riječju i slikom točno prije izbora, piše njujorški list.

Naime, kako tvrde stručnjaci, Amerikancima je prvenstvena želja da borbu protiv terorizma održe izvan zemlje. Bin Laden ih je na to svježe podsjetio, a takva podsjećanja uvijek mogu samo koristiti prvenstveno predsjedniku koji već vodi rat, a, drugo, republikanskom predsjedniku. U oba slučaja, to je predsjednik Bush. Kako ističe Times, bin Ladenu je uspjelo ono što Bijeloj kući nije čitav protekli tjedan: da gurne u drugi plan čitav niz po predsjednika neželjenih vijesti: od nestanka eksploziva iz neosiguranog skladišta u Iraku, pa do daljnjih nimalo entuzijastičkih ekonomskih vijesti.

"Washington Post" se bavi suštinskom razlikom između dvojice predsjedničkih kandidata: kako koji od njih shvaća čelništvo. Da li čelništvo prvenstveno odlikuje um koji uviđa složenosti situacija i neželjene posljedice svojih odluka? Ili je to prvenstveno um koji razumije primitivnu narav novog rata i spreman je odlučnosti neprijatelja suprotstaviti svoju vlastitu?

Temeljna linija razdvajanja u ovoj predizbornoj kampanji, piše Post, je psihologija čelništva. Upravo zato, promatračima izvana izgleda kao da pristaše svake od suprotstavljenih strana žive u paralelnoj stvarnosti: jedna skupina doživljava predsjednika Busha kao jednog od velikih vizionara novije američke povijesti, a druga kao jedno od najvećih predsjedničkih promašaja.

XS
SM
MD
LG