Linkovi

Noć vještica - prilika za 'trick or treat' (31/10/04) - 2004-10-30


Danas Amerikanci slave vjerojatno najneobičniji praznik u godini – Halloween, Noć vještica. Večeras će gotovo svaka ulica u Americi biti u znaku duhova, vilenjaka i vještica te likova iz filmova strave i užasa…

Slavljenja Halloweena potiče od Kelta koji su prije dvije tisuće godina naseljavali područja zapadne i središnje Europe. Prema njihovom paganskom vjerovanju duhovi umrlih lutaju zemljom baš danas navečer - 31.listopada. Kako bi se zaštitili od duhova, Kelti se maskiraju te im nude hranu i piće.

U prvom stoljeću prije Krista, Kelte i njihovu zemlju okupirali su Rimljani koji su svoje vlastite paganske običaje kombinirali s keltskim tradicijama. 800-te godine papa Bonifacije IV proglašava 1. studeni Danom svih svetih, kada se odaje počast svecima i umrlima.

Djeca u Americi, a sve više i u drugim zemljama, vole ovaj praznik jer je on prilika za maskiranje te sakupljanje slatkiša od susjeda i prijatelja. Ovaj običaj u Americi prati izreka - "trick or treat", što znači – ili nam dajte neku poslasticu ili ćemo vas dobro nasamariti, a poslasticu dobiti na prijevaru!

Zločeste su šale stvar prošlosti, ali sakupljanje slatkiša po susjedstvu za djecu je i dalje najljepši dio Halloweena. Ukoliko ljudi ne žele da ih večeras “ometaju” maškare, ova se poruka šalje na jednostavan način - vrata stana ili trijem kuće ne ukrašava se u stilu Noći vještica, prije svega nema izrezbarene bundeve sa svijećom.

Halloween ne slave samo djeca. U Americi s dosta entuzijazma slave ga i odrasli. Neki čak na prikladnom kostimu rade cijelu godinu! Većina pak kostim ili masku kupuje u specijaliziranim trgovinama. "Najpopularniji kostimi i maske ove godine su Spiderman, koji je jako uzbudljiv za djecu, ali, naravno i Drakula te drugi likova iz horror filmova poput – Krika…Ima svega i svačega..." - rekao nam je vlasnik jedne trgovine maskama u okolici Washingtona.

Ovo je i godina izbora u Americi, pa su velik hit i maske predsjedničkih kandidata, Busha i Kerryja. No, što je to posebno u Halloweenu? Možda to što je svatko u prilici da nakratko pobjegne od stvarnosti? Ili – u slučaju najmlađih - da te noći ne bude pod paskom starijih?

U Noći vještica često čak i vaši najdivljiviji snovi i fantazije postaju stvarnost. Tako se žene često preoblače u muškarce, dok neki muškarci možda ostvaruju svoje snove navlačeći cipele s visokom petom, pretvarajući se tako u prave ljepotice! Za one koji večeras žele okušati takav novi identitet, u Washington se čak i organizira utrka muškaraca na visokim potpeticama….

Uglavnom, Halloween je praznik mašte čija je svrha - dobro se zabaviti. Pri tome nije bitno jeste li se obukli u neki smiješni kostim ili vam je na licu maska kojoj je cilj preplašiti; nije bitno da li ste dijete ili odrasla osoba….

XS
SM
MD
LG