Linkovi

Obnavljanje afganistanske kulture (30/10/04) - 2004-10-29


Afganistanski ministar informiranja i kulture Said Makhdoom Raheen izjavio je da je Afganistan skupo platio desetljeća sukoba i potlačivanja. "Rat je uništio našu tradicionalnu kulturu," rekao je Raheen.

Tijekom građanskog rata koji je izbio nakon povlačenja sovjetskih snaga 1989, uništena su ili ukradena nenadoknadiva afganistanska kulturna blaga. Afganistanski nacionalni muzej je opljačkan i teško oštećen. U ožujku 2001, radikalni islamski talibanski režim uništio je dva ogromna kipa Bude u Bamijanu, stara tisuću i pol godina. "Samo smo srušili kamen," kazao je talibanski čelnik Mula Mohamed Omar, koji je naredio rušenje kipova.

Obnavljanje afganistanskih kulturnih blaga je veliki izazov. Afganistanski ministar kulture Said Raheen izjavio je da ovaj problem otežava činjenica da su mnogi profesionalci koji su upravljali održavanjem afganistanskih objekata kulture i kulturnih institucija ubijeni ili natjerani u egzil. Unatoč naporima vlade, kazao je, "ne možemo spriječiti pljačkanje." Afganistansko ministarstvo kulture angažiralo je 500 pripadnika snaga sigurnosti, koji trebaju čuvati objekte od kulturne vrijednosti. Ministar Raheen je kazao da nezakonita trgovina antikvitetima, koju vode paravojni vođe, predstavlja ozbiljan problem, pogotovo u pokrajinama Logar, Kapisa, Takhar i Balkh.

Sjedinjene Države surađuju u međunarodnim naporima da se pomogne u čuvanju afganistanskog kulturnog nasljeđa. Predsjednik George Bush je kazao da afganistanski narod pokušava obnoviti svoje naslijeđe.

"Afganistanski narod iskazuje izvanrednu hrabrost u teškim uvjetima. Afganistanci se bore da bi obranili svoju zemlju od preostalih elemenata talibana, te pomažu u borbi protiv terorističkih ubojica i oživljavaju svoje gospodarstvo. Usvojili su ustav koji štiti prava svih, dok čuva i njihove najvrednije tradicije," rekao je.

"Mislim da narod Afganistana želi uspjeh svoje zemlje," rekao je američki veleposlanik u Afganistanu Zalmay Khalilzad. "Oni se ne žele vratiti u stare dane, što uopće ne čudi, s obzirom na uvjete koji su u Afganistanu vladali ranije."

XS
SM
MD
LG