Linkovi

Međunarodna zajednica vjeruje jedino Carli del Ponte, a ne vlastima u regiji (30/10/04) - 2004-10-29


Međunarodna zajednica vjeruje samo glavnoj tužiteljici haaškog Tribunala a ne vlastima regije.

U dva navrata glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine dala je javnosti uvid u svoj rad. Govoreći u Haagu – nakon što je optuženik Goran Hadžić propao u zemlju, i u Luxembourgu – opisujući kako se zbila navodna "dobrovoljna" predaja optuženog Beare – Carla del Ponte otkrila je nekoliko elemenata strategije.

Optuženi su praćeni. O njima Tužiteljstvo dobiva informacije iz različitih izvora jer vlastitih nema. Kada pristigne zanimljiva obavijest, Tužiteljstvo informira nadležne organe u državama a one su se obavezale na punu suradnju s kaznenim sudom. U slučaju Hadžić to je bila obavijest Ministarstvu unutarnjih poslova da se optuženik nalazi na određenoj adresi u Novome Sadu. Tužiteljica je iznijela detalje uključujući satnicu kako bi upozorila da je curenje naloga za hapšenje pomoglo Hadžću pobjeći, dakle Hadžić ima jatake u državnim organima, zaključak je Tužiteljstva.

O krugu pomagača del Ponteova je govorila i vezano za slučaj Gotovina ističući da su ti ljudi ostali na svojim radnim mjestima i nakon promjena vlasti.

Kada je lociran Beara, optužen za suučesništvo u srebreničkom genocidu, o tome je obaviješten Beograd i tužiteljica je insistirala da sav posao obavi onaj koji je na sebe preuzeo obavezu pune suradnje, znači tamošnje vlasti. Poslavši optuženika u sitne sate posebnim avionom u rotterdamsku zračnu luku, dvadesetak kilometara udaljenju do UN-ove jedinice za pritvor Scheveningen, Beograd je automatski zavrijedio odleđivanje izrade studije izvedivosti kojim europska Komisija procjenjuje je li vrijeme otvaranju pregovora sa Srbijom/Crnom Gorom.

Sve fotografije navodnog bjegunca na jadranskoj plaži vele da tužiteljica raspolaže podacima iz različitih izvora a praksa Tužiteljstva ukazuje da su sa time upoznate hrvatske vlasti od kojih je tužiteljica očekivala reakciju. Bitno je u svemu da međunarodna zajednica vjeruje samo i isključivo Carli del Ponte, bez obzira na sve komentare u medijima( uključujući i hrvatske) o nesposobnosti Tužiteljstva.

Sa Gotovinom se svojevremeno dogodilo isto što i nedavno s Hadžićem - Tužiteljstvo je obavijestilo Zagreb ali je zahvaljujući pomagačima unutar sustava bjegunac uspješno iskoristio činjenicu da se granice RH ne podudaraju s prostorom pravne države Hrvatske i pobjegao.

Podsjećam da Carla del Ponte ne govori o izručenju, ona od Zagreba očekuje "precizno lociranje" bjegunca. Bez toga, ništa od pozitivne ocjene suradnje Zagreba Vijeću sigurnosti i ("nemojte se zavaravati u suprotno" - reče mi nekidan jedan visoki europski dužnosnik) uz nju je izravno vezano otvaranja pregovora o članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG