Linkovi

Sporiji rast GDP-a ide u prilog oba predsjednička kandidata? (30/10/04) - 2004-10-29


Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da je američka ekonomija rasla u posljednja tri mjeseca sporije no što se prognoziralo. U srpnju, kolovozu i rujnu – trećem poslovnom kvartalu ove godine - bruto državni proizvod u Sjedinjenim Državama rastao je po godišnjoj stopi od 3.7 posto.

Stručnjaci su međutim očekivali stopu rasta od 4.3 posto. Bez obzira na to, stopa rasta bruto državnog proizvoda bila je za pola posto viša od stope rasta u prethodnom tromjesečju. Izvješće o brutto državnom proizvodu mjeri vrijednost svih proizvoda i usluga proizvedenih u Sjedinjenim Državama i smatra se najboljom mjerom zdravlja lokalne ekonomije. Ovo izvješće ministarstva trgovine je posljednje važno ekonomsko izvješće koje je izdano prije nacionalnih izbora, koji se održavaju u utorak.

Predsjednički su kandidati odmah komentirali izvješće ministarstva trgovine. Obojica tvrde da ono potvrđuje njihove poglede na američku ekonomiju. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da stopa gospodarskog rasta pokazuje da vladina ekonomska politika dobro funkcionira, te da se u ovom trenutku porezi ne bi smjeli povećavati.

Izborni stožer demokrata Johna Kerryja usredotočio se na činjenicu da je ekonomski učinak nacije niži od prognoziranog – što, kako je rečeno, predstavlja razočaranje za američku srednju klasu. Demokrati kažu da Amerika zaslužuje bolju ekonomsku politiku, koja bi se koncentrirala na obnovu fiskalne discipline i otvaranje novih radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG