Linkovi

Poraz terorizma - odgovor bin Ladenu (31/10/04) - 2004-10-29


I predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat John Kerry reagirali su na objavljivanje video zapisa Osame bin Ladena - obećavši poraz terorizmu. Predsjednik je izjavio da Sjedinjene Države neće biti zastrašene bin Ladenovim prijetnjama, niti će one imati bilo kakvog utjecaja.

Senator Kerry izjavio je da su Amerikanci odlučni u namjeri da uhvate Osamu bin Ladena i druge teroriste, te unište njihove terorističke mreže. John Kerry teroriste je nazvao barbarima.

Predsjednik Bush je jutros održao zatvorenu video konferenciju s vodećim sigurnosnim dužnosnicima i naložio im da poduzmu sve što je potrebno kao odgovor na bin Ladenovu video-snimku. Predsjednik je među ostalima govorio s ministrom domovisnke sigurnosti Tomom Ridgeom, ministrom pravosuđa Johnom Aschroftom, direktorom CIA-e Porterom Gossom i direktorom Saveznog istražnog ureda FBI-a Robertom Muellerom.

Na video-snimku nove bin Ladenove prijetnje, čelnik al-Qaide jasno preuzima odgovornost za napade na New York i Washington u rujnu 2001. Odjeven u tradicionalni ogrtač s bijelim turbanom na glavi, bin Laden u svojoj, kako je rekao, poruci američkom narodu zaprijetio novim napadima na Sjedinjene Države, ukoliko se ne promijeni američka politika. Također je rekao da je sigurnost Amerikanaca u njihovim vlastitim rukama te da je ne može zajamčiti niti jedan od predsjedničkih kandidata.

Video zapis Osame bin Ladena znakovito je drugačiji od drugih snimaka čelnika al-Qaide. Analitičari su primijetili da je bin Laden – kako se čini - u boljem zdravstvenom stanju negoli u prošlosti i da je uniformu zamijenio tradicionalnom bijelom haljom. Kako se čini, vrpca je snimljena u studiju, a ne kao prijašnje u planinskim područjima. Bin Laden se izravno obraća američkom narodu. Kao dodatak, po prvi put daje motive terorističkih napada od 11. rujna – u poruci kaže da je ideju za napad na svjetski trgovinski centar dobio promatrajući uništenje libanonskih nebodera tijekom izraelske invazije na tu zemlju 1982. godine. Po riječima Osame bn Ladena, tu je invaziju pomogla američka šesta flota.

XS
SM
MD
LG