Linkovi

Sloboda tiska u Ukrajini (29/10/04) - 2004-10-28


Samo nekoliko dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, ukrajinska vlada nastavlja s napadima na neovisne medije. Vlada rutinski guši neovisne medije maltretirajući novinare i blokirajući ili spriječavajući medijsko praćenje događaja. Nekoliko neovisnih novinara umrlo je pod sumnjivim okolnostima. Od veljače, Radio Sloboda ne emitira se na važnim segmentima FM-a. A emitiranje jedine ukrajinske neovisne televizijske postaje s općim pristupom Kanala 5 blokirano je u većem broju gradova.

Do toga je došlo nakon što se zakonodavac Volodimir Sivkovič žalio na jednog od vlasnika ove postaje, oporbenog člana parlamenta Petra Poročenka. Međunarodna organizacija za slobodu tiska Novinari bez granica nazvala je ovaj potez "totalno abnormalnim i vrlo uznemirujućim." Prema priopćenju te organizacije, "Neprihvatljivo je da jedna medijska organizacija i njeni novinari moraju plaćati cijenu zbog političkog spora između dva parlamentarca.

Prema riječima predsjedatelja Kanala 5 Vladislava Liasovskog, tužba protiv njegove postaje je političke prirode. "Mi smo jedina ukrajinska televizijska postaja koja nudi svoje radio valove i sektoru koji podržava vladu i sektoru koji podržava oporbu, a vlastima se to ne sviđa," rekao je. U međuvremenu, ukrajinski državni mediji dio su kampanje ukrajinske vlade protiv pro-demokratskih pristaša i institucija. Vlasti ometaju skupove vodećeg oporbenog kandidata Viktora Juščenka i drugih oporbenih kandidata, te napadaju političke aktiviste. Policija je na temelju proizvoljnih optužbi protiv nekoliko prodemokratskih organizacija pretresla njihove urede i domove nekih od njihovih uposlenika.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da "predsjednička kampanja u Ukrajini nije u skladu s međunarodnim standardima."

"Već duže vrijeme dosljedno ističemo svoj stav o važnosti slobodnih i pravednih izbora u Ukrajini. Brinu nas događaji koji ne pokazuju da se situacija razvija u tom smjeru," kazao je glasnogovornik Boucher.

Predsjednički izbori u Ukrajini mogli bi predstavljati priliku da se ta zemlja približi Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama. No, to će biti moguće samo ukoliko se izbori održe u skladu s međunarodnim standardima, te ukoliko točno odraze volju ukrajinskog naroda.

XS
SM
MD
LG