Linkovi

Prijepori o glasanju za predsjednika već počeli (29/10/04) - 2004-10-28


U okrugu Broward, na Floridi, žurno tiskaju nove formulare za glasače koji drugog studenog – zbog odutnosti iz mjesta boravišta - neće osobno moći glasovati već će glasanje obaviti poštom.

Naime, mnogi građani se žale da im posebni glasački listići – namijenjeni u ovu svrhu – još nisu stigli. Broj takvih građana popeo se na 70 tisuća – ne zna se jesu li neki od njih možda i primili originalni listić, ali ga još nisu vratili popunjenog.

Organizatori izbora smatraju da su formulari – njih oko 58 tisuća – možda nestali početkom mjeseca, kada su poslani na poštu. Pošta tvrdi da su glasački listići uredno poslani, a policija tvrdi da istraga nije pokazala da je posrijedi kazneno djelo.

2000. Florida je bila poprište niza prijepora u vezi prebrojavanja glasačkih listića, i vlasti nastoje spriječiti ponavljanje slične situacije.

******

Savezni sud u Ohiou privremeno je obustavio istrage u šest izbornih okruga u toj saveznoj državi, koje su pokrenute na zahtjev Republikanske stranke koja tvrdi da su za predsjedničke izbore možda registrirani i građani koji nemaju pravo glasati.

Sutkinja je zatražila da ona osobno razmotri pravne argumente obiju strana, zbog čega će istraga ponovno početi tek nakon izbora, koji se održavaju u utorak.

Republikanci prigovaraju da su se mnogi formulari za registraciju birača, koje je građanima poslala Demokratska stranka, vratili pošiljatelju jer adrese nisu bile točne, ali su glasači ipak bili registrirani.

Republikanci kažu da će se status tih “upitnih” glasača morati provjeriti na sam dan izbora, zbog čega će vjerojatno na glasačjkim mjestima doći do gužvi i čekanja.

XS
SM
MD
LG