Linkovi

Hoće li o sljedećem predsjedniku odlučiti glasači-početnici? (28/10/04) - 2004-10-28


Bostonski "Christian Science Monitor" piše da je za mnoge nove glasače na ovim izborima previše toga na kocki da bi ostali kod kuće. Glasači kojima će ovo biti prvi izlazak na birališta postali su odjednom izuzetno zanimljivim objema strankama, jer ih ove godine ima – 12 do 15 milijuna. Novi glasači, koji svojim sastavom održavaju izborno tijelo u cjelini – 35 posto demokrata, 33 posto republikanaca i 23 posto neovisnih – mlađi su, manje obrazovani i slabijeg imovinskog stanja od prosječnog glasača. Za glasanje ih – piše "Monitor" – motiviraju sjećanja na prošle, izuzetno tijesne izbore, te ličnost predsjednika Busha, koji svojim stavovima i odlukama stvara ili strastvene pristaše, ili ljute protivnike.

"Washington Post" na naslovnici piše kako je ovih dana teško biti anketar. U izuzetno tijesnoj utrci, podsjeća washingtonski dnevnik, svaka anketa daje drugačije rezultate – i postaje sve skuplja. Naviknuti na maltretiranje kojekakvim telefonskim komercijalnim ponudama, mnogi Amerikanci jednostavno više ne podižu slušalicu, pa u pet poziva, anketar četiri puta razgovara s telefonskom sekretaricom, a tek jednom – s potencijalnim ispitanikom. Nadalje, sve više Amerikanaca umjesto kućnih telefona koristi mobitele, čije brojeve anketari ne smiju koristiti. I konačno, sve je više onih koji vjeruju da su političari počeli pridavati preveliku važnost anketama, pa da se zbog njih okreću "kako vjetar puše" – piše "Washington Post".

"New York Times" piše jutros o otkriću novog, patuljastog roda pračovjeka na tropskom otoku Flores, istočno od Balija. Antropolozi već govore o jednom od najvažnijih otkrića u paleoantropologiji u zadnjih pedesetak godina. Pradavni stanovnici Floresa nastavali su svoj otok do prije barem 13 tisuća godina, a znanstvenici ih smatraju mini-verzijom Homo erectusa, istočnog rođaka europskog Neadertalca, koji je izumro prije 33 tisuće godina. Unatoč tome što je bio visok tek nešto više od metra, mali Homo florensis, kako su ga znanstvenici nazvali, bio je vješt lovac, koji je svojim kamenim oružjem ubijao Komodo guštere i patuljaste slonove, a koristio je i vatru – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG