Linkovi

Kriza Europske komisije (28/10/04) - 2004-10-27


Kriza Europske komisije dovest će možda i do izvanrednog summita čelnika 25 država Unije te produžuje rad sadašnjoj Komisiji.

Sadašnja Europska komisija ostaje na svojim radnim mjestima – do potvrde nove. 1. studenog u novogradnju Berlaymonta trebala se useliti nova Barrosova komisija, selidba je skoro gotova no zdanje u čiju je renovaciju uloženo skoro pola milijarde eura ili deset puta iznad predviđenog iznosa otvoriti će stari sastav. Predsjedavajuči Europskim vijećem, nizozemski premijer Jan Peter Balkenende formalno je zatražio od sadašnjeg predsjednika euro-vlade Romana Prodija da ostane na poslu skupa sa svojom ekipom povjerenika. Posao će se odvijati kao i do sada, s tim da će Romano Prodi prije povratka u političku maticu Italije na europskoj političkoj pozornici ostati nešto duže nego što je planirao. Računa se da će Komisiji Romana Prodija trebati oko mjesec dana, ne više, produženog rada dok se ne srede sva pitanja iskrsla parlamentanrim nezadovoljstvom nekim povjerenicima.

U igri je mnogo pravnih nepoznanica, što je uostalom i značajka, pogotovo s proširenom Unijom i mnogim stvarima još neprovjerenim u praksi. Otkako postoji, dakle od veoma daleke 1957. godine, Europski parlament je po prvi put povukao potez ove vrste. Problem je, naravno, što Parlament izglasava Komisiju u cjelini – Komisija odstupa također kao tim, što smo doživjeli kolektivnom ostavkom Santerove Komisije prije pet godina. Nizozemsko je Predsjedništvo najavilo da će temu ove krize postaviti na dnevni red izvanrednog summita EU te će se svečani čin potpisivanja ustavnog sporazuma, zakazan za petak 29. listpopada u Rimu, iskoristiti i za izravne konzultacije vodstava 25 država - članica o sudbini Komisije.

Iz Italije stižu kontroverzne vijesti oko Rocca Butiglionea, neželjenog povjerenika – neki mediji tvrde da će odustati na premijerov poziv, drugi pak da će ostati također na Barlusconijev zahtjev, a Butiglioneov glasnogovornik je nakon odluke o dogodi potvrde Komisije poručio da Talijan ne namjerava odstupiti. Sam Butiglione je nakon onih nekoliko nespretnih izjava koje su digle prašinu i na kraju stvorile krizu odlučio ne govoriti ništa.

XS
SM
MD
LG