Linkovi

Kandidati zaobilaze vruća društvena pitanja (27/10/04) - 2004-10-27


Neka društvena pitanja uzburkavaju strasti uoči predsjedničkih izbora, ali se o njima malo govori, piše bostonski "Christian Science Monitor". To su teme kojih se ljudi klone u razgovorima, ne želeći izazvati žučne rasprave – istraživanja matičnih stanica, homoseksualni brakovi, pobačaj, te pravo na nošenje oružja.

Premda nisu u žarištu raspri, upravo bi ona u ovoj iznimno tijesnoj utrci mogla biti presudna, smatra bostonski list. Recimo, predsjedniku Bushu pitanje homoseksualnih brakova donosi neočekivane pristaše među crncima, kojih čak polovica ne odobrava ozakonjavanje istospolnih veza. U predsjednikovu korist govori i pitanje oružja: kako podjeća "Monitor", 2000. godine je zalaganje za kontrolu oružja Ala Gorea najvjerojatnije koštalo nekoliko ključnih saveznih država. Senator Kerry se – podsjeća "Monitor" – očito brižljivo čuva usporedbi: prije nekoliko dana je izrazito javno otišao u lov na divlje guske.

Naslovnica "New York Timesa" danas je posvećena stotom rođendanu jednog od najvažnijih dijelova ovog grada: podzemnoj željeznici. Za razliku od bilo koje druge u svijetu, njujorška, od dana kada je krenula, praktički nikada nije zatvorila vrata: samo njezini vlakovi voze 24 sata na dan, a početak novog dana obilježavaju samo kazaljke sata, ali ne i vozni red. Sa 468 postaja i više od tisuću kilometara tračnica, njujorška podzemna željeznica je ključni dio života svakog stanovnika ovog grada: neki od njih su u njoj rođeni, a priličan broj ih je u njoj i umro.

"Washington Post" je radosno na naslovnicu stavio jednu lokalnu temu: predgrađa glavnog američkog grada se u velikom broju i vrlo brzom stopom rasta pretvaraju iz spavaonica u ekonomska središta. Jedan od okruga koji okružuju Washington ima u posljednjih godinu dana najbržu stopu otvaranja novih radnih mjesta u Americi, a ostali su u samom vrhu: dok čitava zemlja ima stopu otvaranja novih poslova od 0,8, washingtonska predgrađa se mogu pohvaliti sa stopama od 4,2 do 8 posto!

XS
SM
MD
LG