Linkovi

Europski parlament danas o povjerenju novoj Europskoj komisiji (27/10/04) - 2004-10-27


Europski parlament danas glasuje o povjerenju novoj Europskoj komisiji, koja bi 1. studenog trebala preuzeti dužnost. Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso mogao bi biti prvi predsjednik središnje institucije EU, čiji tim neće proći ključno glasovanje u Europskom parlamentu.

Glavni, ali ne i jedini razlog zbog kojeg nova Europska komisija možda neće dobiti povjerenje Europskog parlamenta je Rocco Buttiglione, Barrosov izbor za povjerenika koji bi trebao biti zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove. Zbog njegovih ultra- konzervativnih izjava o homoseksualcima i samohranim majkama europski socijalisti, liberali i zeleni od Barrosa su tražili da izmijeni sastav i podjelu dužnosti u svom timu, ali je on to odbio. Barroso je jučer u Europskom parlamentu branio svoju ekipu, a za Buttiglionea, konzervativnog katolika i osobnog prijatelja talijanskog premijera Silvia Berlusconija, kazao je da će poštivati europsko pravo.

Barosso, bivši portugalski premijer, rekao je da bi promjene u sastavu komisije stvorile više institucionalnih i političkih problema nego što bi ih riješile. Tražeći da njegovoj 25-točlanoj ekipi danas većinom glasova daju povjerenje, Barroso je zastupnicima u europskom parlamentu poručio da “komisija koju je izabrao možda nije savršena, ali je zaslužila njihovo povjerenje”. Vođa socijalista u parlamentu Nijemac Martin Schulz kazao je da će socijalisti glasovati protiv Barrosove komisije, jer nije došlo do traženih promjena. Njegova je procjena da komisija danas neće dobiti većinu od 732 glasa zastupnika u parlamentu koji i ne mogu odbaciti pojedinog povjerenika jer glasaju o komisiji kao tijelu. Slično misli i vođa europskih liberala Graham Watson, koji je sinoć novinarima izjavio da Komisija vjerojatno neće dobiti povjerenje. Barrosa će podržati kršćanski demokrati, najjača skupina u europskom parlamentu.

Ne dobije li povjerenje Barrosova komisija bit će prva koja je pala prije nego što je uopće preuzela dužnost. 1999, ali godinu prije isteka mandata zbog nepotizma i gubitka političke kontrole pala je komisija koju je vodio Jacques Santer.

Niti jedan od postojećih ugovora EU ne objašnjava što se događa u slučaju kada europski parlament uskrati povjerenje komisiji.

XS
SM
MD
LG