Linkovi

U ljudskom genomu, ključno 20-25 tisuća gena (29/10/04) - 2004-10-27


Novi udarac kolektivnom egu ljudskog roda: čovjeka čini praktički isto onoliko gena koliko i gujavicu!

Kada su genetičari započeli kartografiranje ljudskih gena, odnosno genoma, prije desteak godina, procjenjivali su da čovjeka čini oko 100 tisuća gena. No, od završetka preliminarne verzije ljudskog genoma, taj broj se stalno smanjuje. Nedavna procjena bila je – 35 tisuća gena.

No, prije nekoliko dana, taj se broj spustio još niže kada je Međunarodni konzorcij za sekvencioniranje ljudskog genoma objavio konačnu verziju mape od tri milijuna građevnih elemenata koji stvaraju ukupan genetski kod. U toj završnoj verziji, procjenjuje se da upute za stvaranje proteina, temeljnih elemenata života, nosi oko 20 do 25 tisuća gena. To je otprilike isti broj kao i za gujavicu, ili za arabidopsis, malenu cvjetnicu iz roda gorušica.

"Ova nova analiza još više smanjuje broj neophodnih gena i pruža nam do sada najjasniju sliku našeg vlastitog genoma," izjavio je Francis Collins, direktor američkog Nacionalnog instituta za istraživanje genoma.

Jasno je, ističe taj znanstvenik, da nije važan sam broj gena da bi se stiglo do vrhunski složenog organizma, nego što ti geni rade i kako međusobno djeluju.

XS
SM
MD
LG