Linkovi

Televizija Nickleodeon u borbi protiv debljine djece (28/10/04) - 2004-10-27


Epidemija debljine kod djece navodi i roditelje i pedagoge i javnozdravstvene dužnosnike da se pozabave načinima na koje djeca provode slobodno vrijeme. Danas, ona to rade znatno drugačije nego prošlih desetljeća, kada nisu toliko gledala televiziju, niti imala kompjutere, ali su, kako se čini, imala više vremena za pravu, fizičku igru. Dječja kablovska televizijska postaja Nickelodeon odlučila je, međutim, učiniti nešto po tom pitanju.

Pomislili biste da djecu ne treba nukati da izađu iz kuće i igraju se. Ali, kako kaže Jean Margaret Smith, jedna od čelnica dječjeg televizijskog kanala Nickelodeon, danas je djeci sve teže jednostavno se igrati:

"Djeca često više nemaju vremena za igru, a niti sigurna igrališta. Život je i za njih postao pun pritisaka – bilo da nose ključ oko vrata, ili ostaju kod kuće čekajući roditelje, ili, pak, im je dan prekratak za sve aktivnosti: od nogometa, preko klavira, zadaće i svega drugoga. Dosta je i škola koje više nemaju prave odmore, a niti satove tjelovježbe. Uglavnom, obična fizička igra ostala je negdje po strani."

Televizijski kanal Nickelodeon odlučio se za svojevrsnu kampanju koja bi izmijenila takvo stanje: pod nazivom "Let's Just Play", vodi se inicijativa kojom se i roditelje i djecu ohrabruje na zdraviji i aktivniji način života. Svakog dana, ova televizijska postaja emitira pozive djeci da ugase televizor i odu se poigrati na neko sigurno mjesto.

Skeptici se pitaju u kojoj mjeri može komercijalni televizijski kanal biti zagovornik zdravlja djece, kada je televizija vjerojatno ponajviše otela od vremena koje bi moglo biti posvećeno kreativnoj igri i pretvorila ga u vrijeme koje se provodi pasivno, pred malim ekranom. No, ponesen uspjehom svoje kampanje "Let's Just Play" – Nickelodeon je bio pokrovitelj i mnogo ambicioznije akcije: prvog godišnjeg Svjetskog dana igre. Poslijepodne, 2. listopada, Nickelodeon je isključio program na tri sata, pozvavši sve svoje male gledatelje da to vrijeme provedu u igri i drugim zabavnim fizičkim aktivnostima. Kasnija ispitivanja su pokazala da je akcija bila pun uspjeh: tisuće djece diljem svijeta, jednako kao i njihovi vršnjaci u Americi, to su vrijeme zaista i provele u igri.

XS
SM
MD
LG