Linkovi

Teroristička prijetnja Abu Musab al-Zarqawi (28/10/04) - 2004-10-27


Abu Musab al-Zarqawi i njegova teroristička organizacija Jama'at al-Tawid wa'al-Jihad su se, kako je javljeno, zakleli na vjernost vođi al-Qaide Osami bin Ladenu. Jam'at al-Tawid objavio je na svojim Internet stranicama izjavu u kojoj priznaje da održava veze s drugim terorističkim skupinama. "Čelništvo al-Qaide razumjelo je našu strategiju u Iraku," kaže se u izjavi. * Irački premijer Iyad Allawi kazao je da teroristi razumiju da će prijelaz na demokraciju u Iraku "zadati težak udarac teroristima diljem svijeta."

"Danas smo sučeljeni s usmjerenom kampanjom terorista i neprijatelja svih vrijednosti koje su nam važne, s kampanjom usmjerenom na slabljenje naše odlučnosti i na spriječavanje Irak i Iračana u njihovim nastojanjima da ostvare slobodu i demokraciju o kojima sanjamo više do trideset godina."

Američki dužnosnici ukazuju na bliske veze između Zarqawija i al-Qaide. "To još jednom jasno pokazuje zašto je Irak središnja bojišnica u ratu protiv terora," rekao je glasnogovornik Bijele kuće Trent Duffy. "To je također jasni dokaz," dodao je, "da je predsjednikova čvrsta odlučnost da se protiv terorista bori u inozemstvu, a ne u četvrtima američkih gradova, jedini način da se izbori pobjeda." * Zarqawijeva teroristička skupina preuzela je odgovornost za niz otmica i brutalnih ubojstava u Iraku. Među žrtvama su Amerikanac Nicholas Berg i Južnokorejac Kim Sun-il. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da su Sjedinjene Države odlučne izvesti Zarqawija pred lice pravde.

"Taj čovjek je terorist, za kojim je raspisana tjeralica. On je jedan grozan kriminalac. Pojavljuje se na video-snimkama na kojima se vidi kako ljudima odrubljuje glavu. Odgovoran je za ubojstva mnogih Iračana, Amerikanaca i drugih."

Glasnogovornik Boucher je dodao da je teroristima Jama'at al-Tawhida cilj "izazvati građanski rat i onemogućiti napredak iračkog naroda." Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da "Irak i njegovi saveznici bore protiv pobunjenika i terorista koji se žele vratiti u prošlost, u jame za istrijebljivanje i u tiraniju." Kako je dodao, "s teroristima ćemo se obračunati."

XS
SM
MD
LG