Linkovi

UN o sirijskim snagama u Libanonu (27/10/04) - 2004-10-27


U izjavi predsjednika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koju je podržalo svih petnaest članica Vijeća, poziva se Sirija da povuče svoje snage iz Libanona. Sirijske snage razmještene su u Libanonu već gotovo tri desetljeća. Trenutno u toj zemlji ima više od petnaest stotina sirijskih vojnika. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije je usvojilo rezoluciju 1559, kojoj su pokroviteljice bile Sjedinjene Države i Francuska, a u kojoj se poziva na povlačenje svih stranih snaga iz Libanona i na razoružavanje i raspuštanje svih paravojnih snaga u toj zemlji. U rezoluciji se također traži da prestane strano uplitanje u unutarnje poslove Libanona i da libanonske oružane snage preuzmu kontrolu nad cijelim libanonskim teritorijem.

Glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan ovaj je mjesec izvijestio da uvjeti iz Rezolucije 1559 još nisu ispoštovani. Prema njegovim riječima, sirijske snage još se uvijek nalaze u Libanonu, Hezbollah je i dalje naoružan i kontrolira južni Libanon, a Sirija nije dozvolila Libanoncima da u praksi provode svoju političku neovisnost i suverenitet.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da izjava predsjednika Vijeća sigurnosti "predstavlja korak naprijed u većem kontroliraju stava Sirije prema Libanonu."

"Ciljevi rezolucije 1559 nisu ispunjeni. To nam je svima potpuno jasno. Vijeće je jednoglasno usvojilo izjavu u kojoj se pozivaju sve strane da u potpunosti provedu uvjete iz rezolucije, a ta podrazumijeva i da Sirija mora prestati uplitati se u poslove Libanona, da mora razoružati paravojne snage i povući svoje vojnike iz Libanona," kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Anne Patterson, zamjenica američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, kaže da će članice Vijeća sigurnosti, zajedno s glavnim tajnikom Kofijem Annanom "u sljedećih nekoliko mjeseci pažljivo pratiti situaciju u Libanonu."

"Nadamo se da će Sirija shvatiti poruku koju joj upućujemo ovom rezolucijom i jednoglasnom, naglašavam – jednoglasnom, odlukom Vijeća sigurnosti," izjavila je Anne Patterson.

Jasno je da je već odavno došao trenutak da Sirija ukloni svoje snage iz Libanona i da libanonski narod ponovno uspostavi kontrolu nad vlastitim teritorijem, vlastitom vladom i vlastitom budućnošću.

XS
SM
MD
LG