Linkovi

Kerry kritizira Busha zbog nestanka eksploziva u Iraku (26/10/04) - 2004-10-26


Irak je i dalje središnja tema predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama.

John Kerry je u Pennyslvaniji kritizirao je predsjednika Busha zbog vijesti iz "New York Timesa" da je iz jedne vojne baze u Iraku nestalo 350 metričkih tona eksploziva. Kako je rekao, taj bi se eksploziv sada mogao nalaziti u rukama terorista koji žele ubijati američke vojnike.

"To je još jedna velika pogreška u Iraku. Nevjerojatna nesposobnost ove administracije dovodi naše vojnike u sve veću opasnost, a već je izolirala Sjedinjene Države i nametnula veliki financijski teret američkom narodu," rekao je Kerry. U međuvremenu,Pentagon je priopćio da je pokrenuta istraga o nestanku 350 metričkih tona snažnih eksploziva iz bivše iračke vojne baze. Bijela kuća, međutim, tvrdi da eksplozivi ne predstavljaju nuklearnu opasnost. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da su eksplozivi nestali u pljačkanju koje je uslijedilo nakon američke invazije Iraka, jer je tada prvi prioritet američke vojske bilo zaštititi materijale koji bi se mogli koristiti za širenje nuklearnog oržuja. Nestali eksploziv mogao bi se koristiti za rušenje zgrada, za raketne bojeve glave ili za detonatore za nuklearno oružje.

Bivši predsjednik Bill Clinton je u svojem prvom predizbornom nastupu u ime Johna Kerrya nakon operacije srca govorio o domaćim pitanjima, poput zapošljavanja.

"Na ekonomskom planu, u protekle četiri godine proživjeli smo prvi predsjednički mandat s gubitkom radnih mjesta u sedamdeset godina, doživjeli smo smanjenje prihoda za srednju klasu i porast siromaštva," kazao je Clinton.

U međuvremenu, predsjednik Bush je u Coloradu napao Johna Kerrya da upućuje pogrešnu poruku o Iraku.

"Moj protivnik za Irak ima strategiju pesimizma i povlačenja. Govori o umjetnim rokovima za povlačenje naših vojnika. Svijetu pokazuje da bi glavna uloga Amerike u Iraku bila da se povuče, čak i ako posao ne bude dovršen. To je kriva poruka. Iračani moraju znati da Amerika neće pobjeći iz Iraka," rekao je.

Ankete pokazuju da je predizborna utrka i dalje vrlo izjednačena.

XS
SM
MD
LG