Linkovi

Ekonomija se ne obazire na izbore (25/10/04) - 2004-10-25


U sezoni politike – što je, recimo, predizborna kampanja! – ekonomija služi poput vreće za boksanje – kandidati je stalno udaraju ogromnim obećanjima ili je koriste poput malja za napad na suparnika, piše bostonski "Christian Science Monitor". No, u stvarnosti, ističe "Monitor", ekonomska zbivanja se malo obaziru na izbore, pa tako ni Amerikanci ne trebaju očekivati da će izbor novog predsjednika – ili reizbor starog – donijeti značajne promjene u njihovim novčanicima.

U duljoj studiji, ovaj list iznosi podatke o dinamici ekonomskih zbivanja u posljednjih nekoliko desetljeća, kao i mišljenja eksperata, koja se sva mogu svesti na dvije teze: političari ne otvaraju nova radna mjesta, otvara ih ekonomija, a niti političke odluke mijenjaju preko noći stanje ekonomije. Male promjene – da, ali velike se ne obaziru na prvi utorak u studenom svake četvrte godine.

Predsjedničkom predizbornom kampanjom bavi se i "New York Times", posebice potragom za glasovima u posljednjim danima prije izbora. U toj potrazi, demokrate je ozbiljno zabrinulo nedavno izvješće prema kojemu predsjednik Bush pridobiva glasove crnaca, tradicionalnog biračkog tijela demokrata. U to ime, najveća imena s demokratske strane ulaze na predizbornu scenu: bivši dopredsjednik i bivši predsjednički kandidat Al Gore proveo je vikend putujući uzduž i poprijeko kroz crnačke zajednice u Floridi, a danas u istu Floridu, s istim ciljem dolazi i političar koji je najpopularniji bijelac među crncima u posljednjih nekoliko desetljeća – bivši predsjednik Bill Clinton. Prvo, međutim, on će sa senatorom Kerryjem održati predizborni skup u Philadelphiji. Pomoći će im – putem telefonske konferencijske veze – tisuću crnačkih svećenika!

Iz "Washington Posta", o još jednom pitanju koje će se naći na glasačkim listićima 2. studenog, ali samo u Kaliforniji: inicijativi da se istraživanja matičnih stanica pomognu novcem iz proračuna te savezne države. Prijedlog su do glasovanja dovele skupine roditelja, znanstvenika, holivudskih zvijezda, investitora, te, konačno – i u suprotnosti s važećom politikom svoje stranke i svog predsjednika! – i guverner te savezne države Arnold Schwarzenegger. Riječ je o svoti koja bi uveliko premašila sva savezna izdavanja za takva istraživanja, točnije bila čak deseterostruko veća: tri milijarde dolara! Ukoliko bude usvojena, ta će inicijativa potpuno revolucionirati istraživanja matičnih stanica, a Kaliforniju i njezine znanstveno-istraživačke kapacitete staviti u epicentar tih istraživanja.

XS
SM
MD
LG