Linkovi

U Splitu završen 9. međunarodni sajam SASO (25/10/04) - 2004-10-24


Na ovoj specijaliziranoj sajamskoj priredbi koja je trajala 5 dana na područjima iz graditeljstva, obrtništva, drvne i metalne industrije, energetike, elektronike i telekomunikacija predstavilo se 1200 izlagača iz 12 zemalja.

U sklopu ovogodišnjeg sajma SASO predavanje je održao i Boris Mikšić ugledni hrvatski poduzetnik iz Sjedinjenih Deržava i vlasnik je tvrtke Cortec iz grada St. Paul u američkoj državi Minnesota. Njegova kompanija proizvodi antikorozivna sredstva te ih prodaje u 80 zemalja svijeta. Ovaj hrvatski iseljenik na splitskom sajmu govorio je o konkurenciji na globalnom tržištu. Iskoristili smo priliku za kraći razgovor.

Boris Mikšić: Ideja moje prezentacije je bila pokazati kako je moguće podignuti konkurentnost hrvatskih tvrtki u smislu uključivanja na svjetsko tržište. Da bi se to ostvarilo potrebno je povećati proizvodnju i izvoz te povećati konkurentnost što znači uvođenje novih tehnologija. Danas male i srednje firme u pravilu nemaju značajna sredstva i kapital kako bi podignuli tehnološku razinu, a to je važan čimbenik kako postati konkurentan na svjetskom tržištu".

Gospodin Mikšić je istaknuo kako male tvrtke s orijentacijom na globalno tržište imaju veliku šansu ostvariti uspjeh jer su fleksibilne i posjeduju mogućnosti brze prilagodbe na tržišne zakonitosti.

O iskustvima iz Sjedinjenih Država i mogućnostima njihove primjene na hrvatsku gospodarsku zbilju gospodin Mikšić je rekao da je bitan poduzetnik koji vodi posao.

Boris Mikšić: Ne treba se pouzdati ili provoditi dragocjeno vrijeme u traženju subvencija države. Takvi ne postoje ni u Americi ni u Hrvatskoj. Treba se usmjeriti na razvoj i na rast na tržištu i njegovati kontakt s kupcima. To je najvažnije i odmah pokrenuti proizvodnju. Dakle stalno investirati u proizvodnju, u nove proizvode, tehnologiju i u ljude. Bitno je znati motivirati ljude u tvrtki koju vodite. Također je bitan dobar marketing i distribucija te se orijentirati prema svjetskim tržištima i učiti zahtjeve tog tržišta. To su stvari koje bih ja mogao donijeti sa sobom jer sam to i sam doživio u mome životu. Dakle taj dio moga života taj američki san je dosanjan i sad bi htio investirati u Hrvatsku i to ne samo kapitalom nego i mojim znanjem te kontaktima koji su po čitavom svijetu.

Biti fleksibilan i agresivan uz dobar proizvod i kvalitetu te imperativ proučavanja tržišta uz dobrog američkog distributera elementi su uspjeha hrvatske firme na tržištu SAD-a kaže Boris Mikšić hrvatski poduzetnik iz Amerike.

Ističe kako je na polju poduzetništva važno dati šansu mladim ljudima da ostvare hrvatske snove u Hrvatskoj , a ne u nekoj drugoj zemlji.

Boris Mikšić: Odljev talenata iz Hrvatske je tragedija i to se mora zaustaviti. To se jedino može zaustaviti dobrim gospodarstvom i pametnim gospodarenjem , a to znači da postoji strategija gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG