Linkovi

SAD zabrinute oko slučaja Yukosa (24/10/04) - 2004-10-23


Rusko Ministarstvo pravosuđa trebalo bi, kako se očekuje, prodati na dražbi Yugansk-nefte-gaz, glavni proizvodni dio naftne kompanije Yukos. Prihod od prodaje upotrijebit će se za otplatu sedam i pol milijardi dolara neplaćenih poreza i kazni, koje, prema tvrdnji ruske vlade, Yukos mora namiriti.

Yukosovi odvjetnici tvrde da je ta kompanija koristila samo one rupe u zakonu koje su koristile i druge kompanije. Oni također kažu da je ruska vlada odlučila sudski goniti upravo Yukos zbog političkih razloga. Yukosov bivši glavni izvršni direktor Mihail Hodorkovski optužen je za niz kaznenih djela, uključujući prijevaru i utaju poreza. Hodorkovski i još jedan ključni dioničar Yukosa već su godinu dana zatvoreni.

Ruski mediji javljaju da bi Yugansk-nefte-gaz mogao biti prodan na zatvorenoj dražbi sa samo jednom ponudom, po početnoj cijeni od samo tri milijarde i 750 milijuna dolara. Neovisna procjena, koju je naredilo rusko Ministarstvo pravosuđa, pokazalo je da je ta proizvodna jedinica vrijedna barem deset i pol milijardi dolara. Ne-vladine procjene njene vrijednosti su još više.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher kaže da izvještaji da bi Yugansk-nefte-gaz mogao biti ponuđen na prodaju po početnoj cijeni nižoj od njegove tržišne vrijednosti izazivaju ozbiljnu zabrinutost: "Iz toga se može zaključiti … da pri toj prodaji postoji element prisile; te da … ukoliko ta jedinica ne bude prodana na otvorenom tržištu po svojoj tržišnoj cijeni, tu postoji i element pristranosti, a to utječe na to kako ljudi doživljavaju poslovne uvjete u Rusiji."

Glasnogovornik Boucher je dodao da su Sjedinjene Države zabrinute zbog sudskog gonjenja Mihaila Hodorkovskog: "To pitanje, prema našem mišljenju, ne utječe samo na to kako drugi doživljavaju stanje ljudskih prava i sudstva u Rusiji, već utječe i na uvjete investiranja i zato ima implikacije ne samo za ruskog društvo, već i za rusko gospodarstvo."

Postupci ruske vlade u slučaju Yukos pokazuju koliko ruska vlada poštuje vladavinu zakona, transparentnost, te pravedne i otvorene uvjete za investitore. Rusiji je u dugoročnom strateškom i ekonomskom interesu da pronađe pravedno rješenje za svoj porezni spor s Yukosom, kojim bi se izbjegli ekstremni potezi i koji bi pomogao u uspostavljanju uravnoteženog rasporeda otplate dugova.

XS
SM
MD
LG