Linkovi

Bush i Kerry izmjenjuju sve oštrije kritike (23/10/04) - 2004-10-23


Predsjednik Bush i senator Kerry nastavljaju svoje predizborne kampanje izmjenjujući optužbe o terorizmu i domaćim pitanjima. Kako se bliži dan izbora, tako i njihove međusobne kritike postaju sve oštrije.

Kandidati se ovih dana koncentriraju na ključne savezne države, u kojima je, kako pokazuju ankete predizborna utrka vrlo tijesna. Predsjednik Bush jučer je u posjetu Pennslyvaniji rekao da će glavno pitanje na izborima biti – koji kandidat može zaštititi Amerikance od terorizma.

"Napredak na svim poljima ovisi o sigurnosti naših građana. Ovo će biti prvi predsjednički izbori od terorističkih napada na New York i Washington. Amerikanci će izići na birališta u doba rata i pod prijetnjom kojoj je izložena naša zemlja. Neprijatelji koji su ubili tisuće nevinih još su uvijek opasni i odlučni su nas napasti," kazao je.

Predsjednik Bush je također optužio senatora Kerrya da ne razumije rat protiv terorizma i da nema pojma kako u njemu pobijediti i kako zaštititi Ameriku.

Sa svoje strane, Kerry je u govoru na Sveučilištu Wisconsina najviše pažnje posvetio ženskim pitanjima, optuživši Busha da njegova ekonomska politika otežava položaj milijuna žena.

"Žene se sve teže nose sa sve manjim plaćama, sa sve skupljom zdravstvenom skrbi. Benzin je također sve skuplji. Ljudi moraju isprazniti novčanik da bi napunili rezervoar i svake godine plaćaju prevelike poreze," poručio je glasačima demokratski kandidat.

Senator Kerry je odgovorio na Bushove kritike o njegovom pristupu ratu protiv terorizma, podsjetivši nasvoju vojnu službu u Vijetnamu.

"Lovit ćemo, hvatati ili ubijati teroriste. Kao što sam se kao mladić borio za svoju zemlju, jamčim vam da ću i danas učiniti sve što mogu da bih zaštitio zemlju koju volim," kazao je Kerry.

Bushov izborni stožer u međuvremenu je počeo prikazivati novi televizijski spot, u kojem narator optužuje Kerrya da je neodlučan u nacionalnoj sigurnosti, dok se na ekranu vidi čopor vukova. Kerryjev stožer odgovorio je spotom u kojem se vidi noj s glavom zabijenom u pijesak. Demokrati optužuju predsjednika Busha da nije spreman uvidjeti svoje pogreške i priznati istinu o situaciji u Iraku.

XS
SM
MD
LG