Linkovi

Za neke glasače već je prekasno (23/10/04) - 2004-10-23


“Washington Post” piše kako će u posljednja dva tjedna uoči dana izbora obojica predsjedničkih kandidata potrošiti milijune dolara na reklamne spotove koji bi im u posljednji čas trebali pridobiti glasove neopredijeljenih ili neodlučnih glasača. No, do jučer, svoju je priliku da prijevremeno glasuje već iskoristilo gotovo milijun i pol glasača u osam saveznih država, u kojima je ishod najteže predvidjeti. Za njih, dakle, taj pritisak predizborne kampanje potpuni je gubitak i truda i sredstava.

U saveznim državama New Mexico i Nevada, desetina biračkog tijela već je glasovala – u Las Vegasu, gdje živi 70 posto stanovnika Nevade, obje su strane do sada dobile gotovo podjednako glasova; u Renou, tradicionalnom uporištu republikanaca, demokratski kandidat bilježi neočekivano dobre rezultate. Na Floridi, prvi tjedan pokazuje da na birališta demokrati izlaze u znatno većem broju nego što bi se prema njihovom udjelu u ukupnom biračkom tijelu očekivalo. Dakle, zaključuje “Washington Post”, očito je da se reklamnom kampanjom u posljednjim danima eventualno najviše može utjecati na mišljenje republikanskih simpatizera, jer su se demokratski – kako izgleda – u najvećem dijelu već odlučili.

“New York Times” se bavi temom lažnih faktura za obavljene radove u Iraku od strane barem jedne od kompanija koje su sklopile ugovor s Prijelaznom upravom. Tvrtka za osiguranje Custer Battles, naime, našla se u neprilikama kada su dvojica njezinih vlastitih menađera, nakon višemjesečnih bezuspješnih upozoravanja direktora kompanije o praksi podnošenja lažnih računa, podnijela tužbu sudu. Dotična kompanija je, inače, osigurala u godinu dana poslove vrijedne 100 milijuna dolara. Sada se istragom otkriva sve više po tu tvrtku neugodnih detalja, a, kako piše njujorški list, istraga Ministarstva pravosuđa i Pentagona ukazuje i na druge moguće slične slućajeve.

XS
SM
MD
LG