Linkovi

Reforme u arapskim medijima (23/10/04) - 2004-10-23


Većina arapskih zemalja nema slobodni tisak. Problem, kažu mnogi arapski novinari, predstavljaju ukorijenjeni autoritarni režimi koji ne odgovaraju narodu nad kojim vladaju.

Thomas Gorguissian je washingtonski dopisnik libanonskog dnevnog lista An-Nahar. Na nedavnoj konferenciji u Washingtonu, kazao je da se arapski mediji susreću s ozbiljnim preprekama kada izvještavaju o regionalnim temama. U mnogim slučajevima, u nekim glavnim gradovima arapskih zemalja ne može se javljati o važnim temama, rekao je Gorguissian, "zato što nema slobode kretanja, niti slobodnog pristupa mjestu događaja," ili "zato što dužnosnici nisu spremni omogućiti novinarima pristup ili čak govoriti o onome što se dogodilo." U tim slučajevima, arapski mediji prisiljeni su oslanjati se na vijesti iz Sjedinjenih Država i drugdje.

Arapski novinari koji javljaju vijesti nepovoljne za arapske vlade često su izloženi osveti. Vlasti često zastrašuju, maltretiraju i ponekad zatvaraju novinare zbog njihovih nastojanja da kažu istinu. Zbog toga se arapski mediji rijetko bave kritičnim pitanjima, kao što je politička korupcija.

Rami George Khouri je izvršni urednik neovisnog libanonskog dnevnog lista "The Daily Star". Kako kaže, arapski mediji ograničeni su u svojoj sposobnosti da budu pokretačka snaga promjena. Zbog nedostatka političkog pluralizma u arapskom svijetu, rekao je Khouri, "ogorčeni građani koji gledaju arapske medije u arapskom svijetu ne mogu zatim glasati za promjene na vrhu."

Istovremeno, unatoč autoritarnoj polici arapskih vlada, arapski novinari kažu da tehnologija dovodi do određenog stupnja liberalizacije medija. Revolucija u satelitskoj televiziji, proširenje pristupa Internetu, prisutnost F-M radija i jačanje stranog tiska omogućili su arapskim novinarima da počnu nadilaziti ograničenja koja im nameću vlasti. Kao što je rekao Rami George Khouri, privatni mediji postaju sve popularniji u arapskom svijetu, jer "mediji u vlasništvu vlade, kao i same vlade, sve više gube publiku, kredibilitet i legitimnost."

Sjedinjene Države osiguravaju arapskom svijetu objektivne vijesti i informacije putem Radija Sawe i televizijske mreže Alhurra. Oba ova medija primjeri su profesionalnih medija, koje vode neovisni novinari. Sjedinjene Države također osiguravaju obuku u novinarstvu za žene u arapskom svijetu.

Neovisni mediji su bez sumnje saveznik u borbi za slobodu tiska u arapskom svijetu. No, kako naglašavaju i sami arapski novinari, arapski mediji neće biti dovoljno slobodni da bi služili svojoj publici, ukoliko demokratske reforme ne puste korijena.

XS
SM
MD
LG