Linkovi

Međunarodni promatrači izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih problema na izborima (22/10/04) - 2004-10-22


Međunarodna ekipa promatrača, koja je došla pratiti američke predsjedničke izbore, objavila je izvještaj u kojem izražava zabrinutost zbog potencijalnih problema na biralištima. Promatrači su obišli pet saveznih država kako bi se upoznali s njihovim izbornim sustavima.

Zbog kontroverze koja je pratila prošle predsjedničke izbore 2000, nevladina organizacija Global Exchange iz San Francisca dovela je ove godine u Sjedinjene Države ekipu iskusnih međunarodnih promatrača, koji će pratiti izbore. Promatrač Caerwyn Dwyfor Jones iz Walesa izjavio je da je jedan od izvora zabrinutosti pred izbore – novo elektronsko glasanje. Iako je, kako je rekao, elektronsko glasanje posebno pogodno za slijepe i ljude kojima engleski nije materinji jezik, upozorio je da bi svi glasači trebali dobiti tiskanu potvrdu na kojoj se vidi kako su glasali, za slučaj da dođe do ponovnog prebrojavanja glasova. Također je predložio da izbore nadziru i prate ne-stranački djelatnici i promatrači.

"Vjerujemo da stranačka kontrola i provođenje izbora nije u skladu s međunarodnim normama, jer potiče percepciju sukoba interesa. Zato preporučamo da savezne države osnuju neovisna i nepristrana tijela koja će provoditi i nadzirati izbore, te potvrđivati njihove rezultate. Također smo preporučili da izbore prate ne-stranački promatrači," rekao je Jones.

Pitanje neovisnog praćenja izbora posebno je relevantno za međunarodnu delegaciju, koja će pratiti izbore u saveznim državama Florida, Missouri i Ohio. Australska članica delegacije Irene Baghoomians izjavila je da su promatrači dobili dozvolu da budu nazočni na biralištima i u centrima za prebrojavanje glasova u Missouriju, no da se konačne dozvole za Floridu i Ohio još uvijek čekaju. Ona je također naglasila da će međunarodni posjetitelji moći samo pratiti tijek izbora, bez mogućnosti interveniranja. Južnoafrikanka Brigalia Bam izrazila je nadu da će Amerikanci nazočnost međunarodnih promatrača shvatiti kao znak globalnog interesa za američke izbore.

"Nadamo se da će glasače u Sjedinjenim Državama ohrabriti nazočnost promatrača i da će shvatiti da su i oni dio svjetske zajednice, u kojoj postoji snažan interes za narod Sjedinjenih Država, pogotovo one koji sudjeluju u ovom važnom procesu demokracije," kazala je.

Jason Mark iz organizacije Global Exchange istaknuo je da je cilj ovog projekta pomoći američkim glasačima da imaju povjerenja u izborni proces. Predsjedničke izbore, koji se održavaju 2. studenoga, pratit će i službena delegacija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

XS
SM
MD
LG