Linkovi

Hrvatska postaje članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (22/10/04) - 2004-10-22


U regionalnom projektu prije osam godina pokrenutom radi jačanja povjerenja, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, Hrvatska je do sada sudjelovala kao promatrač.

U glavnom gradu Rumunjske koja ove godine predsjeda Procesom regionalne suradnje hrvatski premijer danas će formalizirati hrvatsko sudjelovanje u projektu kojeg je 1996. inicirala Bugarska. Njegovim potpisom na Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi Hrvatska će postati deveta stalna članica projekta u kojem sudjeluju Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, te Turska. Za promatrački status svojedobno je aplicirala i Moldavija.

Hrvatska je u ovoj asocijaciji do sada sudjelovala kao promatrač zbog rezervi javnosti prema regionalnoj suradnji na Balkanu, ali se vlada premijera Sanadera odlučila na redovno članstvo jer je suradnja u regiji jedan od uvjeta za početak pregovora o članstvu u EU.

Proces regionalne suradnje usmjeren je na bolju međudržavnu suradnju, suzbijanje organiziranog kriminala i ilegalne trgovine ljudima i narkoticima. Poseban je cilj asocijacije jačanje ekonomskih odnosa među zemljama regije koje su u različitim fazama približavanja EU, a jedino je Grčka članica Unije.

Premijer Sanader u Bukurešt je doputovao sinoć, a po dolasku ga je primio rumunjski predsjednik Ion Iliescu. Za svog predsjedanja inicijativom Rumunjska se zalaže da zemlje regije aktivnosti suradnje organiziraju bolje kako bi jedna drugoj pomogle u eurointegracijskim procesima. Rumunjska stalno članstvo u EU očekuje 2007. zajedno s Bugarskom.

XS
SM
MD
LG