Linkovi

Profiti Microsofta, Googlea i Amazon.com (23/10/04) - 2004-10-22


Najveći svjetski proizvođač kompjuterskog softwarea Microsoft prijavio je profit za treći kvartal od dvije milijarde i 900 milijuna dolara, odnosno 27 centi po dionici. Ukupni promet također je zabilježio rast i iznosio je u istom razdoblju 9 milijardi i 190 milijuna dolara. Dionice Microsofta tijekom protekle godine uglavnom su bile na istoj razini, a prognoze za četvrti kvartal ukazuju da se očekuje otprilike isti promet i ista zarada. I iako to može izgledati kao pozitivno, analitičari to promatraju kao znak stagnacije, te smo u petak prije otvaranja burzi mogli vidjeti pad vrijednosti dionica ove kompanije.

Najveća internetska tražilica Google prijavila je profit u prvom tromjesečju otkako se njenim dionicama trguje na burzi. I promet i zarada ove kompanije su praktički udvostručeni, što je dovelo do skoka cijena dionica od čak 8 posto još prije otvaranja burze. Inače, dionicama Googla počelo se trgovati na burzi sredinom kolovoza i otad im je vrijednost narasla za skoro 90 posto.

Profit je prijavila i kompanija Amazon.com, najveća svjetska internetska trgovina, i to utrostručen u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na ukupni promet od milijardu i 460 milijuna, Amazon je zaradio u prošlom kvartalu 54 milijuna i sto tisuća dolara, odnosno 13 centi po dionici. Međutim, u ovoj kompaniji ističu da prognoze za 2005. godinu nisu odveć blistave. Istovremeno iz Amazona poručuju da su spremni za sezonu božićnog kupovanja, te da će kupcima ponuditi besplatnu poštarinu i troškove dopreme za naručenu robu.

XS
SM
MD
LG