Linkovi

NATO: Predstavljen hrvatski MAP za 2004.-2005. (22/10/04) - 2004-10-22


Članice NATO-saveza pretresle su s izaslanstvom RH sadržaj novog, trećeg godišnjeg akcijskog plana pripreme Hrvatske za članstvo u savezu.

Trećim po redu godišnjim akcijskim planom priprema za zahtjeve članstva u NATO-savezu Hrvatska je ušla u zrelu fazu reforme, unoseći novu kvalitetu, prvenstveno činjenicom da je zemlja sada dio sustava kolektivne obrane. Rasprava o godišnjem planu, vjerojatno predzadnjem uoči članstva produžila preko predviđene satnice i, za razliku od prošle godine, sadržavala je veoma konkretna i precizna pitanja, sugestije pa i ponude.

Sam je plan – ili MAP, Membership Action Plan – bitno različit od prošlogodišnjeg stoga što je postavio sve elemente reforme na mjesta i ustvrdio rokove, uključujući i izradu dugoročne obrambene strategije zemlje do 2015. godine. Ono što je značajno u ovom trenutku jest da se buduća članica pozicionira unutar NATO-saveza ili, kako kaže stara NATO-va izreka, odlučuje što dobiva mjestom za NATO-vim stolom. Hrvatska namjerava sačuvati količinu utjecaja primjerenu njezinoj veličini, ne manje od toga, što je osnovna filozofija ovog pozicioniranja u Savezu.

Što se pitanja predstavnika NATO-vih članica tiče, interesiralo ih je mnogo toga, od političkih tipa nizbježne suradnje s haaškim Tribunalom (hrvatska se strana i na ovoj adresi trsila uvjeriti sugovornike da je učinila maksimum) ili povratka izbjeglica do zakonskih izmjena, zaštite Jadrana, funkcioniranja jadranske ekološko-ribolovne zone i transfera iskustava drugima.

Razmjena mišljenja dala je pažnje vrijednu ideju – Hrvatska je voljna pružiti sve vrste pomoći i iskustava ostalim zemljama regije kako bi aplicirale hrvatski model smanjivanja broja pripadnika oružanih snaga a koji se, po ocjeni NATO-vih saveznika, u praksi pokazao izuzetno uspješnim zbrinuvši za kratko vrijeme desetak tisuća ljudi.

Privatizacija, način kažnjavanja trgovine ljudima, resursi za obranu, da je li donesena politička odluka o profesionalizaciji oružanih snaga ili američka pitanja dostavljena u pisimenom obliku s interesom za način borbene potpore, dizajniranja jedinica i njihove interoperabilnosti - samo ilustriraju raspon interesa Saveznika. Plan je pohvaljen kao veoma dobar i racionalan. Slovenija i Mađarska ponudile su pomoć vođenju aktivnog dijaloga s javnošću pri promociji značaja članstva Hrvatske u Atlantskom savezu.

XS
SM
MD
LG