Linkovi

Pomoć za Irak (22/10/04) - 2004-10-21


Predstavnici više od pedeset zemalja, Ujedinjenih naroda i drugih organizacija sastali su se u Tokiju kako bi raspravljali o bržem osiguravanju pomoći za Irak. Ovaj sastanak uslijedio je nakon konferencije o Iraku, održane u Madridu prošle godine. Tada su zemlje i organizacije koje su sudjelovale na konferenciji obećale osigurati više od 30 milijuna dolara zajmova i doprinosa za Irak. Ross Mountain, dužnosnik Ujedinjenih naroda kazao je: "Nije postignut napredak kakvom smo se nadali, no zbog vrlo realnih poteškoća koje proizlaze iz sigurnosne situacije na terenu."

"Najveći dio zemlje je siguran," rekao je irački ministar planiranja. "Nasilje je," kazao je, "ograničeno na tri od osam iračkih pokrajina." Zamjenik iračkog premijera Barham Saleh rekao je okupljenim dužnosnicima da bi pomoć njihovih zemalja pomogla u zaustavljanju terorizma.

"Molim vas da ne čekate. Sada je pravi trenutak za čvrsta obećanja. Sada je pravi trenutak za ispunjavanje obećanja," rekao je.

Sjedinjene Države izdvojile su u protekle dvije godine gotovo 21 milijardu dolara za pomoć Iraku. Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je da Sjedinjene Države sada rade na tome da tu pomoć isplate Iračanima što brže.

Sada kada Irak ima suverenu vladu, kazao je Armitage, neophodno je da se izbori održe u siječnju, kako je planirano, i da se ispune obećanja zadana Iraku.

XS
SM
MD
LG