Linkovi

Fenomen političkih dokumentaraca (21/10/04) - 2004-10-21


“Christian Science Monitor” piše da nikada u američkoj povijesti politika i stranačko suparništvo nisu izvršili ovakvu invaziju na kina u Sjedinjenim Državama kao u ovom izbornom ciklusu. Politički dokumentarni filmovi privlače neuobičajeno veliku publiku, najviše od svih film Michaela Moorea “Farenheit 9-11”. Mooreov dokumentarac veoma je kritičan prema predsjedniku Bushu no i demokratski predsjednički kandidat John Kerry našao se na udaru u filmu “Ukradena čast: rane koje nikada ne zarastaju” u kojem se kritiziraju njegove anti-ratne aktivnosti nakon povratka iz Vijetnamskog rata. Teško je reći kakav će učinak polučiti ovi filmovi međutim medijski stručnjaci upozoravaju da njihov utjecaj nije zanemariv u neizvjesnim izborima, piše “Christian Science Monitor”. Mnogi kažu da će navedeni filmovi, ako ne ništa drugo, zainteresirati ljude za politiku i na taj ih način bolje informirati.

“Washington Post” pak ukazuje na sve veće troškove zdravstvene skrbi u Sjedinjenim Državama pišući o takozvanim medicinskim turistima. List navodi primjer izvjesnog Howarda Staaba koji se trebao podvrgnuti operaciji srca. Budući da je 53-godišnji tapetar trebao za to platiti 200 tisuća dolara koje nije imao odlučio se operirati u Indiji. Cijena te operacije bila je deset tisuća dolara u što su uključene avionska karta, te obilazak indijske znamenitosti Taj Mahala.

Indija je, čini se, postala prava Meka za ovakve turiste. Prošle godine 150 tisuća stranaca podvrglo se operativnim zahvatima u Indiji. Procjenjuje se da bi do 2012. Indija mogla inkasirati u ovom segmentu i do dvije milijarde i 200 milijuna dolara. Indijski zdravstveni sustav nije posebno impresivan, jer na svakih deset tisuća ljudi dolaze samo četiri liječnika, a u Sjedinjenim Državama 27. Međutim, u toj zemlji sve se više otvaraju privatni centri u kojima je kvaliteta usluge ista kao u Sjedinjenim Državama ili Zapadnoj Europi, piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG