Linkovi

Krivotvorenje proizvoda u velikom porastu (21/10/04) - 2004-10-21


Američka je vlada nedavno objavila novu inicijativu za eliminiranje globalne trgovine krivotvorenim proizvodima. Na takve proizvode danas otpada sedam posto ukupne globalne trgovine.

U središtu New Yorka, na elegantnoj Petoj aveniji, pločnici su puni imitacija popularnih marki ženskih torbica. Prodavači se igraju "mačke i miša" s policijom. Pred trgovinom NBA lige prodaju lažne NBA dresove. No, lažni dresovi samo su mali dio problema, koji proizvođače diljem svijeta svake godine košta milijarde dolara. Predsjednik međunarodne koalicije za borbu protiv trgovine krivotvorenim proizvodima Timothy Trainer kaže: "Ova pojava pogađa sve grane industrije. Ne radi se samo o piratiziranju glazbe i filmova, o imitacijama skupih torbica i druge luksuzne robe. Danas se imitira i krivotvori sve čega se možete sjetiti."

Moderna tehnologija uvelike je olakšala imitiranje i krivotvorenje proizvoda – upozorava Joseph Gioconda, odvjetnik za pitanja zaštitnih znakova iz New Yorka.

"Imitacija koju kupite na ulici za 20 dolara znatno je lošija od originala – i po materijalu i po izradi. To zato šteti i originalnoj marki. Zato bih ovu pojavu opisao kao običnu krađu," objašnjava Gioconda.

Piratiziranje proizvoda također ugrožava izdvajanje sredstava za istraživanja i razvoj novih proizvoda, te potiče bujanje tržišta jeftine radne snage. Iako vlade ulažu napore da bi uklonile ovu pojavu, to nije lako. Brian O'Neill, zapovjednik jedinice za organizirani kriminal u njujorškoj policiji, otkrio je da krivotvoritelje proizvoda nije lako uhvatiti.

"Krivotvoritelji prebacuju svoju robu preko granica bez etiketa. Ponekad uvezu robu u zemlju, a zatim joj dodaju etikete," kaže O'Neill.

Odvjetnik Harley Lewin iz tvrtke Greenberg Traurig kaže da je tijekom godina vidio mnogo krivotvorenih proizvoda i imitacija, od kojih su neki čak bili opasni. "Vidio sam razvodnjene lijekove za rak i automobilske kočnice od kartona. Vidio sam krivotvorene šarke za vrata na zrakoplovim," kaže Lewin.

Pa zašto se onda krivotvorenje proizvoda i dalje širi? "To je najunosnija kriminalna aktivnost koju možete zamisliti. Unosnija je od droga i partneri vas neće ubiti," odgovara naš sugovornik.

A veliki profiti znače i više krivotvorenih proizvoda.

XS
SM
MD
LG